Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

”Tyskland vill förstöra Cyperns rykte”

Publicerad 2013-03-24

NICOSIA. Tonläget mot EU och Tyskland är högt bland demonstranterna.

En korpulent herre håller upp en skylt med ett budskap som inte går att missförstå; "Nej till fjärde riket".

Tiden är snabbt på väg att rinna ut för Cypern.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Ulf Höjer på plats i Nicosia.

Medan demonstranterna med sina slagord i elfte timmen försöker påverka regeringen avgörs landets öde i Bryssel där EU:s finansministrar samlats för att pressa fram en uppgörelse.

En sådan innebär att Cypern måste gå med på att införa en straffskatt för dem som har större summor sparade i landets banker. Annars stoppas alla nödlån. Då kollapsar Cyperns banksystem och risken är överhängande att landet måste lämna euron.

Med tanke på vad som står på spel är det tämligen glest med demonstranter som samlats utanför parlamentsbyggnaden.

– De flesta cyprioter vet inte vad som händer, hävdar en kvinna som virat in sig i Cypern vita flagga. Media på Cypern berättar ingenting. Vi måste titta på utländska tv-kanaler för att få reda på vad politikerna gör upp bakom stängda dörrar.

”Jag är upprörd”

En grupp av demonstranterna är ursprungligen ryssar som bott länge på Cypern och blivit cypriotiska medborgare. Elena Shevsjenko har levt här i 15 år. Hon jobbar som revisor i Nicosia.

– EU är på väg att döda Cyperns finanssektor som står för 60 procent av landets ekonomi. Jag tror inte jag blir av med jobbet men det är klart att det kommer att påverka oss alla väldigt negativt.

Elena drar på sig luvan till munktröjan som hon bär under sin blåa skinnjacka. Solen är på väg ner och värmer inte längre.

– Jag har nästan inga pengar på banken så straffskatten berör inte mig. Men jag är upprörd över att landets politiker fattar beslut som visar att de inte längre representerar det cypriotiska folket. Jag har aldrig varit intresserad av politik men nu känner jag att jag måste engagera mig. För Cyperns skull.

Medan vi står och pratar börjar polisen montera ihop kravallstaket. Gatan framför parlamentet spärras av ifall ledamöterna ska samlas under kvällen för att fatta de beslut som EU, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden kräver.

Måste få ihop 5,8 miljarder euro

En brunhårig kvinna går runt med en tjock liggare med hårda pärmar. Hon samlar namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning om hur hårda kraven från EU. Den startade ikväll. Ännu är det bara ett 50-tal som skrivit på. Minst 100 000 underskrifter krävs.

När vi landar i Nicosia är till och med banken på flygplatsen stängd. Alla banker har varit stängda i tio dagar. Folk kan fortfarande ta ut 100 euro per dag i bankomater. De flesta har inga problem att köpa mat eller äta på restaurang. Däremot vet folk inte vad som händer med deras sparpengar.

Nu verkar det som både övriga EU-länder och Cyperns politiker är inne på en lösning som innebär att småspararna skonas men att de rika straffas desto hårdare. För Cyperns del gäller det att få ihop 5,8 miljarder euro. Annars blir det inga EU-pengar.

”Tyskland vill förstöra Cyperns rykte”

Inte bara Cyperns öde står på spel. Låter man Cypern gå i konkurs kan de få smittoeffekter på de övriga problemländer i unionen.

Cypernfödda studenten Natasha Perdiou tycker att EU behandlar Cypern sämre än andra krisländer bara för att Cyperns ekonomi är så liten att den inte riskerar att stjälpa euron.

– Tyskland vill förstöra Cyperns rykte som finanscentrum så att investerarna ska vända sig till tyska banker istället, säger hon på bruten engelska.

Demonstranterna gör sig redo att marschera mot presidentpalatset. Det kan bli en lång natt.