Här är nya industriavtalet

Foto: Marita Johannisson i Skillingaryd är nöjd med lönepåslaget. Här med maken Mikael.
NYHETER

En halv miljon industriarbetare har fått ett nytt avtal.

Över 1500 kronor under tre år och nya pensionsmöjligheter.

– Det är klart det gör skillnad, säger industriarbetaren Mita Johannisson, 47.

Mita Johannisson bor i Skillingaryd, mitt i det industristarka centrala Småland. Hon började själv jobba inom industrin när hon var 16 år och har sedan dess upplevt ett antal avtalsrörelser. Generellt sett tycker hon det nya avtalet är bra.

– Vi siktar ju ändå åt rätt håll när vi ägnar oss åt pensionen, föräldraledigheten och lönerna, säger hon.

6,8 procent under tre år

Det nya industriavtalet är på 6,8 procent under tre år och löper fram till slutet på mars 2016. I kronor och ören innebär det en genomsnittlig löneökning på ungefär 1550 kronor de kommande åren.

– Många lever ju på marginalen så det är klart det gör skillnad, säger Mita Johannisson.

Utöver löneutvecklingen innehåller procentsatsen en avsättning för deltidspension. Målet är att arbetare på sikt ska ges möjligheten att helt, eller delvis, kunna gå i pension vid 60 års ålder.

Avtalet innehåller även en utökad föräldraförsäkring där arbetsgivaren kliver in och utökar sitt stöd till sex månader, något som lyfts fram som en viktig fråga då det anses påverka om det är kvinnan eller mannen som går hemma med barnen.

Mita tror på pensionen

Mita Johannisson i Skillingaryd, som har småbarnsåren bakom sig, tror främst pensionsbiten kommer påverka hennes tillvaro.

– Ska man ha möjlighet att jobba, vilket vår regering pratar så mycket om, ska man även ha möjlighet att kliva av tidigare om man vill och behöver. Det ska finnas en balans, säger hon.