Sydkorea drar tillbaka arbetare från industrizonen i Nordkorea

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Industrikomplexet Kaesong den 1 april.

avIris Wigur

NYHETER

Nordkorea nobbade samtal med Sydkorea.

Nu drar Sydkorea tillbaka alla sina arbetare från den gemensamma industrizonen i Nordkorea.

Seoul beslutade på fredagen att dra tillbaka sina resterande 175 arbetare som fortfarande finns i den gemensamma industrizonen Kaesong i Nordkorea.

– Regeringen har fattat det oundvikliga beslutet att dra tillbaka all kvarvarande personal för att skydda deras säkerhet, Sydkoreas återföreningsminister Ryoo Kihl-Jae enligt Reuters.

Han har inte meddelat när tillbakadragningen kommer att ske.

Oroar sig för arbetarnas hälsa

Enligt AP uppger Seoul att de oroar sig för sina arbetstagare på fabriken som inte har tillgång till varken mat eller medicin.

Pyongyangs nationella försvarskommission hävdar att Sydkoreas vädjan till samtal är en vilseledande manöver. De menar att Sydkoreas militärövningar tillsammans med USA och spridningen av flygblad med anti-Nordkorea-propaganda visar på Sydkoreas oärlighet, skriver AP.

Drog tillbaka 53 000

Nordkorea drog tillbaka 53 000 arbetare från komplexet i början av månaden, som arbetade vid löpande band. Sedan den tredje april har Nordkorea inte tillåtit varken varor eller arbetare att korsa gränsen, skriver Reuters.

– Nordkorea är rädda för att förlora ansiktet genom att låta Sydkorea vara påstridiga och ta ledningen i deras relationer, säger Hwang Jihwan, Nordkorea- expert vid universitetet i Seoul, till AP.