Etikettexperten: Han borde få arbetskläder

Michael Ohlsson delar ut internpost i Hofors kommun. Han får inte ha shorts på jobbet för sin chef. ”Det är helt befängt att jag skulle ha någon vitskjorta på mig”, säger han.
Michael Ohlsson delar ut internpost i Hofors kommun. Han får inte ha shorts på jobbet för sin chef. ”Det är helt befängt att jag skulle ha någon vitskjorta på mig”, säger han.

Michael Ohlsson får inte bära knälånga shorts i jobbet som postutdelare i Hofors kommun.

Ohlsson är irriterad men etikettexperten Mats Danielsson uppmanar honom att ta seden dit han kommer.

– Däremot borde han be om att få riktiga arbetskläder som klarar av sommarvärme, säger Mats Danielsson.

Mats Danielsson, vett och etikettexpert.
Mats Danielsson, vett och etikettexpert.

Michael Ohlsson blev tillsagd att inte bära knälånga shorts i jobbet som postutdelare i Hofors kommun.

– Jag bär grejer, slänger och sorterar skit. Det är helt befängt att jag skulle ha någon vitskjorta på mig, säger han.

Fick sparken på grund av shorts

Etikettexpert Mats Danielsson tycker däremot att Michael ska göra som chefen säger. Även om det känns bekvämare med shorts är det den policy som chefen sätter upp som gäller - oavsett hur den är.

– Jag ser inget etikettmässigt felaktigt i att en brevbärare har shorts på sig. Men jag vet inte heller vilka han möter på jobbet. Det kan vara besökare som kommer från andra kommuner och då vill man inte ha det så här, säger Mats Danielsson.

Danielsson konstaterar att det för några år sedan dessutom fanns ett fall där en lagerarbetare fick sparken för att han vägrade bära långbyxor. Lagerarbetaren fortsatte då att bära knälånga shorts trots flera uppmaningar om att han skulle bära långbyxor.

Kräv att få arbetskläder

Danielsson är däremot kritisk till att Hofors kommun ställer krav trots att de inte har någon uttalad klädpolicy. Ska de ställa klädkrav borde de också tydliggöra exakt vad som gäller.

Om de kräver att Michael Ohlsson ska bära långbyxor trots att det är sommarvärme borde de dessutom erbjuda honom arbetskläder, tycker Danielsson.

– Det borde inte vara så svårt att ge sköna kläder som klarar sommartemperatur till någon som arbetar på vaktmästeriet, säger Mats Danielsson, etikettexpert.

Publisert: