Hans jobb: Ta tillbaka barn

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:

Svenska livvakterna arbetade för internationellt företag – hålls fortfarande fängslade i Tunisien

1 av 2
Den 53-årige mannen har tidigare arbetat som livvakt åt en svensk statsminister.

Norskan reste till Tunisien med två beväpnade svenskar – för att ta till­baka sitt barn.

Nu misstänks alla tre för försök till kidnappning.

– Hon är förtvivlad och menar att hon inte gjort något fel, säger mammans advokat Marius Oscar Dietrichson.

Aftonbladet kunde i går avslöja att två svenskar ­sitter gripna i Tunisien – ­anklagade för försök till ­kidnappning.

I slutet av augusti tog en 39-årig tunisisk medborgare med sig sin fyraåriga dotter till hemlandet på semester, men kom inte tillbaka till Norge. Flickans mamma, en 32-årig norska, har sedan dess förgäves försökt få tillbaka sitt barn. Norska domstolar har efterlyst mannen genom Interpol, misstänkt för barnarov. Men ärendet har försvårats av att Tunisien inte skrivit på Haagkonventionen, som reglerar barns rättigheter.

Anlitade svenskarna

I stället begav sig kvinnan själv till Tunisien för knappt två veckor sedan, enligt ­tunisiska tidningen Tuni­visions. Med sig hade hon två svenskar: en man i 50-årsåldern, ­numera ­bosatt i Norge, som bland annat varit säkerhetsvakt åt en svensk statsminister. Och en man i 30-årsåldern, från Mellansverige.

Enligt norska tidningen VG är båda experter på väpnade aktioner och ska ha ­varit beväpnade när de kom till landet. Svenskarna var med för att garantera kvinnans personliga säkerhet när hon skulle möta sin ­expartner i en tunisisk domstol, enligt kvinnans advokat. Men i söndags gick ­något snett.

Alla tre misstänks

Exmannen ska ha förstått att hon var i landet och larmat tunisisk polis – som grep alla tre. De är nu misstänkta för försök till kidnappning. Svenskarna är dessutom misstänkta för ­angrepp på personer och för att ha tagit sig in på ­privat egendom. De hålls i förvar i huvudstaden Tunis. Norskan är frisläppt, men förbjuden att lämna landet.

Hon förnekar att hon planerat att kidnappa sitt barn.

– Hur skulle hon ens kunna göra det? Det är hon som har vårdnaden och hon som är offer här, säger advokaten Marius Oscar Dietrichson.

Svenskarna ska enligt uppgift ha jobbat för ett ­internationellt företag som är specialiserat på att ta tillbaka bortrövade barn.

– Jag kommenterar aldrig vilka fall vi jobbar med av säkerhetsskäl, säger chefen för företaget.

250 000 per barn

Enligt uppgift till Aftonbladet från en källa på plats i Tunisien erbjuder företaget att ta tillbaka barn och föra ut dem. Men priset är högt – mellan motsvarande 250 000 och 500 000 kronor per barn.

Tunisiska UD uppgav i går att de inte kände till ­fallet. Svenska UD har ­genom konsulatet på plats kopplat in en lokal ­advokat, men lämnar inga ­ytterligare kommentarer.

Publicerad: