Drottningen sätter punkt i video

Av: Josefin Sköld, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Drottning Silvia i videon.
Foto: KUNGAHUSET.SE
Drottning Silvia i videon.

I en ny film på kungahusets hemsida kommenterar drottning Silvia De glömda dokumenten - berättelsen om Walther Sommerlath och Efim Wechsler

– Jag är lättad nu när jag fått fram de glömda dokumenten i ljuset om min fars och Efins öde, säger hon i videoklippet.

Det handlar om den utredning om hennes far och en judisk affärsman som riksantikvarien Erik Norberg lade fram i fjol. Hittills har drottningen varit sparsam med uttalanden kring dess resultat.

– Kanske många har undrat varför jag inte svarat på frågor om min far tidigare. Det var inte bara det känslomässiga arbetet som var svårt att hantera. Det krävdes efterforskning, kunskap och svar om händelser som inträffade för 70 år sedan. Detta är en process som tar tid. Och är kanske inte så lätt att göra i det offentliga ljuset alltid, säger hon i filmen som lagts upp på hovets hemsida.

Utredningen visade bland annats att uppgörelsen mellan Sommerlath och Weschsler 1939 innebar att Sommerlath bytte en del i en brasiliansk kaffeplantage och tre tomter mot Wechslers fabrik i Tyskland.

Ville få fram sanningen

– Vad drottningen vill säga är att nu har man gjort allt för att hitta dokument kring de här familjernas historia. Detta är hennes slutkommentar till det arbetet, förklarar hovets informationschef Bertil Ternert.

I filmen säger drottningen vidare:

– Jag har sökt sanningen om min far Walther Sommerlath och Efim Wechsler. Jag har funnit en djup tänkvärd och komplex historia om hur två människors vägar korsats och hur livsavgörande det blev för dem båda. Jag är lättad nu när jag fått fram de glömda dokumenten i ljuset om min fars och Efins öde. 

Nya dokument

Drottningen säger också att hon önskar att hon skulle haft möjlighet att ställa alla frågor till sin familj direkt.

– Mina föräldrar talade aldrig med mig eller mina syskon om den här tiden. Det finns många frågor jag skulle vilja ställa till dem, säger hon.

Enligt Ternert har det i utredningen tillkommit dokument som bekräftar Norbergs slutsatser. Alla dokument går att läsa på hovets hemsida.

– Drottningen har också själv skrivit nytt för- och efterord till Norbergs skrift, säger Ternert till TT.

Publicerad: