Nakenprotest utanför ambassad

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Den egyptiske bloggaren och aktivisten Aliaa Elmahdy, i mitten, och medlemmar i kvinnoorganisation Femen demonstrerar mot den Egyptiska regimen, vid Egyptens ambassad.

avOskar Forsberg

NYHETER

Den kända egyptiske aktivisten Aliaa Magda Elmahdy demonstrerade i dag utanför Egyptens ambassad i Stockholm.

Elmahdy protesterade mot landets regimen genom att klä av sig naken utanför ambassaden.

– Vi har inte fått in någon anmälan om det, säger Göran Callenvik vid polisens länskommunikationscentral.

Aktivisten Elmahdy protesterade, tillsammans med kvinnoorganisationen Femen, mot regimen inför landets förslag om ny författning.

Aktionen var över på ett par minuter. Aktivisterna klädde av sig nakna i kylan och på deras kroppar gick att läsa ”Mursis apokalyps” och ”sharia är inte en konstitution”.

”Skydda mina rättigheter”

– Jag vill att författningen ska skydda mina rättigheter i stället för att ta dem, och att alla ska kunna uttrycka sina åsikter, sa Elmahdy till TT.

Personal på Egyptens ambassad på Strandvägen vill inte kommentera nakenprotesten.

Elmahdy blev känd efter att ha publicerat en nakenbild på sig själv på en av sina bloggar. Hon har beskrivit sitt bloggande som "skrik mot ett samhälle präglat av våld, rasism, sexism, sexuella trakasserier och hyckleri."

Sedan dess har hon blivit utsatt för flera dödshot.

Fler fotoprotester

Aliaa Magda Elmahdy har också protesterat mot att kvinnor tvingas bära slöja. Hon har via internet tidigare uppmanat män att skicka in bilder på sig själva där de bär slöja.

Hon har också skickat ut öppna frågor till kvinnor som önskar att ta av sig sina slöjor att skicka in bilder på sina ansikten för att publiceras online.