Nyheter

Interna M-striden: En av tre vill höja taket i a-kassan

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Anders Borg: Finns inget utrymme

Står emot. Enligt Anders Borg finns det inte utrymme för satsningar på a-kassan. Men en tredjedel av de 116 moderater som Aftonbladet pratat med håller inte med finansministern.
Står emot. Enligt Anders Borg finns det inte utrymme för satsningar på a-kassan. Men en tredjedel av de 116 moderater som Aftonbladet pratat med håller inte med finansministern.

A-kassan har red­an orsakat en rejäl spricka i Alliansen och splittrar även Moderaterna internt.

Nästan en tredjedel av M-politikerna på Sverigemötet vill höja ersättningen – mot partiledningens vilja.

– Det är viktigt att kunna behålla ungefär samma levnadsstandard när man blir av med jobbet, säger Inger Källgren Sawela, kommunalråd (M) i Gävle.

Frågan om taket i arbetslöshetsförsäkringen splittrar den borgerliga regeringen. I dag är det bara en av tio arbetslösa som får ut 80 procent av sin lön.

C, FP och KD vill få upp nivån men Moderaterna och finansminister Anders Borg (M) står hårdnackat emot:

– Vår bedömning är att det finns ett begränsat reformutrymme och då har vi prioriterat att lägga pengarna på skolan och ytterligare satsningar på välfärden. Sedan vill vi sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare och då ryms inte stora generella satsningar på a-kassan.

Men Aftonbladets enkät på partiets Sverigemöte i Karlstad visar att frågan splittrar partiet internt.

Tror att nivån höjs

Nästan en tredjedel av de 116 kommun-, landstings- och riksdagspolitiker som fick frågan om taket ska höjas svarade ja.

En av dem var kommunal­rådet Inger Källgren Saw­­e­la från Gävle.

– Taket har legat still medan löner och priser har ökat. Jag tror att ersättningsnivån kommer att höjas under nästa mandatperiod, säger hon.

Ulf Hanstål, gruppledare för Moderaterna i Åmål, hoppas också att parti­ledningen ändrar sig och säger att det är viktigt för a-kassans tro­värdighet att fler får ut 80 procent.

Hälften håller med

Men drygt hälften av de tillfrågade håller med parti­toppen.

Partisekreteraren Kent Persson vidhåller, trots att många moderater tycker annorlunda, att det inte är någon höjning av taket på gång.

– Det är inte aktuellt just nu. Vi kommer att fortsätta att pröva och ompröva vår politik. Det viktigaste framåt är att göra det mer lönsamt att arbeta. Men vad undersökningen visar är att vi i dag är ett stort parti som har en stor spännvidd i det vi tycker. Och det är i grund­en bra, säger han.

Enkät

Bör a-kassan höjas så att fler får 80 procent av sin lön om de blir arbetslösa?

JA: 34 (29,3 procent)

NEJ: 60 (51,7 procent)

VET EJ: 22 (19,0 procent)

116 moderatpolitiker på Sverigemötet svarade på Aftonbladets fråga.

Taket i a-kassan

Taket i a-kassan ligger i dag på 18 700 kronor före skatt. Med dagens tak är det bara tio pro­cent som får ut 80 procent av lönen de hade när de arbetade. Taket har inte höjts sedan 2002.

Moderaterna står ensamma i sin hållning i dag. Alla övriga riksdagspartier vill höja taket. Även flera fackliga centralorganisationer driver på för att få upp nivån.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter