Romney måste få ner Obama för räkning

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Wolfgang Hansson om kvällens superdebatt

Aftonbladets Wolfgang Hansson.
Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Mitt Romney är inte golvad men hänger oroväckande mot repen.

I den första president­debatten måste han åtminstone få ner Barack Obama för räkning.

Annars riskerar Romneys dröm om Vita huset att ­krascha.

Det borde vara guldläge för Romney.

Arbetslösheten har under hela Obamas tid i Vita huset bitit sig kvar över åtta procent. Den ekonomiska krisen bara fortsätter.

Så med en dryg månad kvar till valet; varför har Mitt Romney inte redan knockat Obama?

Obama leder opinionsmätningarna med drygt fyra procent och med ännu mer i flera av de viktigaste nyckeldelstaterna. Och trenden talar emot Romney.

Därför är kvällens direktsända presidentdebatt en av hans sista chanser att vända utvecklingen.

Han måste tvätta bort ­loserstämpeln.

Väljarna måste få se den Romney som ska fixa tolv miljoner nya jobb. Han ­behöver på ett mer konkret sätt förklara hur det ska gå till och göra det troligt att han kan lyckas.

Alla kan se att Barack Obama misslyckats med ekonomin. Men även amerikaner ­begriper att USA är del av en ­global kris som Obama

 har ett ­begränsat ­ansvar för och begränsad ­förmåga att lösa.

Vad säger att Romney ska lyckas bättre?

Obama leder på en annan viktig punkt. De flesta amerikaner tycker att han är den trevligaste av kandidaterna.

För Romney gäller det att gå igenom rutan i kväll. Han måste våga släppa till lite och visa upp ­privatpersonen Mitt. Mannen som hans vänner ­säger är en varm, hjälpsam kille som verk­ligen bryr sig om dem som har det svårt.

Romney måste utstråla de här egenskaperna i stället för att ­vara sin egen värsta fiende med olyckliga verbala grodor som den om de 47 procenten bidrags­beroende amerikaner som han ­inte ­bryr sig om.

Står Romney står inför en hopplös uppgift?

Inte alls. Han kan fortfarande vända. En bra insats i kväll samtidigt som ­Obama inte är på topp räcker­ långt. Viktigare än vad som sägs är hur kandidaterna uppträder.

Jag minns första debatten 2000 då George W Bush verkade okunnig och dåligt ­påläst.  Gore överglänste ­honom och hade vunnit om han inte ständigt suckat tungt och ­öppet hånat Bush. Det fick sympatierna att svänga.

I dagens deprimerade ­atmosfär behövs bara en ­liten förskjutning i nationens stämnings­­­läge och en ­effektiv oneliner för att det ska börja ­luta åt den förre guvernören från Massachusetts.

Så följer Aftonbladet debatten i natt:

02.00 Carina Bergfeldt rapporterar direkt hela natten. 03.00 Live-tv från debatten. 08.00 Oj, vilken natt! med Karin Magnusson.

LÄS OCKSÅ

Obamas rasistharang | USA-valet 2012

Publicerad: