Nyheter

Riksrevisionen granskar tågkaoset

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

”Duger inte att skylla på vädret”

Många tåg var inställda även på torsdagsmorgonen.

Foto: Per-Olof Sännås

Att skylla den senaste tidens förseningar på vädret duger inte, menar Riskrevisionen.

Nu ska de verkliga orsakerna till tågkaoset granskas.

– Stora brister i punktlighet, restider och antal inställda tåg kan vara tecken på dålig statlig styrning, säger Monica Rupprecht Hjort, revisionsdirektör till DN.

Förtroendet för SJ är rekordlågt och hamnar under krisdrabbade SAS, enligt en undersökning från Svenskt kvalitetsindex. Anledningen är den bristande punktligheten.

Och i veckan, precis innan den stora julruschen, ställde SJ in 200 avgångar.

”Handlar om mer än vädret”

Riksrevisionen som synar hur skattebetalarnas pengar används av myndigheter ska nu se över SJ:s verksamhet. För att enbart skylla på vädret vid förseningar duger inte:

– Det handlar om så mycket mer: Spår- och fordonsunderhåll, vilka aktörer som är inblandade i besluten och hur de organiserar sig, säger Monica Ruprecht Hjorth, revisionsdirektör på Riksrevisionen till DN.

”Omsorgsåtgärd”

De inställda avgånarna motiverades med att bolaget skulle få tid till reparationer av tågsätt och isröjning. SJ  stod då utan tåg efter olyckor och en brand i ett lokstall som påverkade ett av bolagets snabbtåg.

Dag Rosander, SJ:s presschef, säger till DN att de inställda avgångarna är en omsorgsåtgärd mot trafikanter och fordon, så att bolaget i förlängningen kan köra enligt tidtabellerna.

– Infrastrukturen är inte anpassad till den kraftiga trafikökning som skett sedan 2005. Underhållen av spåren är också eftersatta, det är det stora problemet i dag.

Riksrevisionens granskning av tågtrafiken beräknas vara klar hösten 2013.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: