Reinfeldt nöjd med EU:s misslyckande

Planer på en gemensam eurobudget och andra kontroversiella ideer vann inget gehör hos EU-ledarna.
EU-toppmötets första dag handlade mest om att stoppa olika förslag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var tydlig inför EU-toppmötet att han inte alls gillade de ideer EU:s ordförande Herman Van Rompuy lanserat inför mötet. Feltajmade, dåligt förankrade och alltför långtgående.

Ville inte släppa makt

Och han var inte ensam om att vara motståndare till att släppa nationell makt till EU-institutioner. Under en utdragen middag maldes Van Rompuys ideer sakta ner till ett uppdrag till honom själv och EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso att till juni 2013 ta fram möjliga åtgärder på fyra områden, bland annat individuella kontrakt mellan EU och euroländerna om att genomföra reformer. Dessutom ska en "solidaritetsmekanism" utredas, alltså pengar för att stödja euroländerna att genomföra reformerna i kontrakten.

Reinfeldt nöjd

Reinfeldt var på en nattlig pressträff nöjd med att Van Rompuys rapport slutat med en tummetott.
Det är viktigt att inte eurozonen i sig utvecklas för långt och helt annorlunda än de förhållanden som gäller för alla de 27 EU-länderna, sade Reinfeldt.
Natten före hade EU:s finansministrar kommit överens om regelverket för en gemensam banktillsyn för eurozonens större banker. För att få en komplett bankunion på plats måste länderna också enas om hur man ska hantera banker som riskerar att gå omkull, en slags gemensam bankakut. EU-kommissionen får i uppdrag att presentera ett förslag om detta under 2013.

Inga stängda dörrar

Van Rompuy och Barroso som missbedömt EU-ledarnas vilja till stora, genomgripande förändringar just nu, höll god min om de nedbantade framtidsvisionerna på en gemensam presskonferens.
Inga dörrar stängdes, men ska vi vara ärliga så bestämde medlemsländerna att koncentrera sig på vad som kan göras nu, sade Barroso.
Takten i förändringarna har saktats ner och Tysklands förbundskansler Angela Merkel lär vara nöjd med att inga skarpa förslag kommer att presenteras mitt i hennes valkampanj inför höstens val.

TT

Publisert: