Här är bluffbevisen mot Johan och Martin

Uppdaterad 2012-09-12 | Publicerad 2012-09-11

Nya uppgifter: Filmen som skulle visa striden vid gripandet är iscensatt

Filmen som visar gripandet av Johan Persson och Martin Schibbye var ett av åklagarens starkaste bevis.

Men filmen var fejkad, uppger källor för SVT.

Här syns ”statisterna” jubla när scenen är inspelad.

Efter att Johan Persson och Martin Schibbye gripits i Ogadenprovinsen i Etiopien var ett av åklagarens starkaste bevis för deras terrorkoppling filmer av bland annat gripandet.

Nu avslöjar SVT att bevisen är iscensatta i efterhand och regisserade.

Efter att ha tagit del av råmaterialet till filmerna som enligt åklagaren var autentiska skriver SVT:

”Åklagarens film ger intrycket av att det är hårda strider när två rebeller från ONLF-gerillan grips. Men i originalmaterialet syns tydligt att ”rebellerna” agerar som om de vore statister vid en filminspelning och skrattar mellan scenerna”.

Dansar och skrattar

På filmen syns hur flera personer som uppgetts vara ONLF-medlemmar först stå och vänta på att tagningen ska börja, sedan börjar skottlossning.

En av de ”gripna” ONLF-soldaterna syns på filmen SVT publicerat jubla och dansa runt med ett stort leende när scenen verkar vara färdiginspelad.

– De var bara skådespelare och hade aldrig ens träffat Martin Schibbye och Johan Persson, säger Abdulahi Hussein, som lämnat materialet till SVT och nu lever under dödshot.

Filmad i efterhand

Åklagaren har hävdat att sekvenserna kommer från gripandet – men enligt SVT:s källa som tidigare jobbade inom den etiopiska administrationen i Ogaden är de inspelade två dagar efter att svenskarna tagits till fånga.

– Militären höll Johan och Martin kvar i djungeln i flera dagar. Anledningen till det var att man skulle få tid att spela in filmen. När filmen var klar togs de till huvudstaden Addis Abeba så att ambassaden kunde träffa dem, säger Abdulahi Hussein till SVT.

Vid rättegången uppgavs också att flera gerillasoldater dog i striderna, men det ska enligt SVT röra sig om ett gammalt lik.

Syftet var att döma dem

Filmmaterialet har smugglats ut i omgångar från Etiopien, skriver SVT, och de som har gjort det lever nu under dödshot. Trots det framtäder Abdulahi Hussein, som ansvarade för insamlandet av filmmaterialet i Ogaden, med sitt riktiga namn.

Och han har en enkel förklaring till varför falska bevis använts mot de två svenska journalisterna:

– Syftet med videon var att åtala dem och få dem dömda till ett långt fängelsestraff, säger han till SVT.

Redan under rättegången tvingades åklagaren erkänna att en annan av de filmer som användes som bevis mot Johan och Martin kunde vara efterhandsredigerad.