Presidentvalet i USA 2012

Kramen som kan rädda Obama

avLisa Röstlund

1 av 9 | Foto: scanpix
Barack Obama tröstar stormoffret Dana Vanzant i Brigantine, New Jersey.

Efter jättestormen har vinden vänt för Barack Obama.

Republikanska New Jersey-guvernören Chris Christie hyllar honom.

Nu får trösten åt drabbade stödet för presidenten att öka inför valet.

Innan stormen, i början av oktober, gick de sammanvägda opinionssiffrorna utför för Obama och uppåt för republikanernas kandidat Mitt Romney. Den 9:e oktober skilde det bara 0,8 procentenheter mellan presidentkandidaterna.

"Bromance" med republikan

I tisdags, en vecka före valet, lamslog orkanen Sandy New York, och analytiker har frågat sig vem av Obama och Romney som skulle "tjäna på" katastrofen.

I går besökte president Barack Obama kustremsan i New Jersey som liknats vid en krigszon. Tillsammans med New Jerseys republikanske guvernör Chris Christie åkte han runt för att visa stöd.

Christie har öppet hyllat Obama för sitt stöd i efterdyningarna och Amerikanska medier uppmärksammar i dag "det märkligaste paret i amerikansk politik" och kallar relationen mellan Obama och Christie för "bromance", ett slanguttryck för en broderlig, icke-sexuell kärlek mellan två män.

Trenden vänt

Obama pratade med människor som blivit hemlösa av översvämningarna, och bilder sprids på hur han ger tröstande kramar.

– Vi finns här för er och vi kommer inte att glömma. Vi kommer att följa upp och se till att ni får all hjälp ni behöver till dess att ni har byggt upp detta igen, sa Obama, rapporterar AP.

Minst 76 amerikaner har dött av stormen, och fortfarande i går stod sex miljoner utan el.

Gårdagens opinionsmätningar visar att den dippande trenden för Obama nu har vänt. Sedan stormen utbröt har stödet för Obama ökat med 0,6 procentenheter, till 47,4.

Samtidigt har stödet för Romney minskat med 0,3 procent, och landade i går på samma siffra: 47,4 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM