Vargskräck i Färila

Reporter: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Vargattackerna skakar hela byn Åbo i Hälsingland. På bilden: Hampus Berg, Maud Hermansson, Melker Larsson, Arvid Larsson och Anki Nylund.
Foto: Kristoffer Pettersson
Vargattackerna skakar hela byn Åbo i Hälsingland. På bilden: Hampus Berg, Maud Hermansson, Melker Larsson, Arvid Larsson och Anki Nylund.

Vargattackerna i Åbo i Hälsingland skakar hela byn.

Under ett dygn tog vargen tre hundar.

– Det var en ren lyckträff att det inte var något barn ute, säger Anki Larsson, en av de drabbade hundägarna.

Byborna har sett vargflocken på nära håll förut. Men nu har de orädda fjolårsvalparna tagit sig ända in bland husen i Åbo.

På ett drygt dygn har tre hundar tagits av vargen.

Letade hela dagen

Makarna Larssons Jack Russel terrier Eddie smet ut med katten tidigt på morgonen och kom inte tillbaka.

Efter att ha letat hela dagen hittade de pälstussar och blod i snön bakom huset.

En dag senare släppte en annan bybo, inte långt från dem, ut sina små blandrashundar för att de skulle rasta sig själva på gården.

En av dem hittades halvt uppäten nära bostadshuset. Den andra är fortfarande försvunnen.

”Vet inte hur de reagerar”

De närgångna attackerna har skakat om Åboborna.
– I och med att det var så pass nära huset så kunde det lika gärna ha varit något av mina barn som fått för sig att de skulle springa upp i skogen. Jag litar inte på de här djuren, man vet inte hur de reagerar när de blir skrämda, säger Anki Larsson.

Grannen Maud Hermansson vill inte längre rasta hunden när det är mörkt ute. Tidigare har familjernas barn fått springa mellan husen. Men den senaste veckan har de fått gå med någon vuxen.

De Åbobor som Aftonbladet har pratat med överväger nu att gå ihop för att ansöka om skyddsjakt för att kunna skjuta vargarna.

”Är lätta byten”

Att tre sällskapshundar attackerats inom loppet av ett dygn är enligt Hans Blomgren, naturbevakare vid länsstyrelsen i Gävleborg, extremt ovanligt. Men för säkerhets skull råder han nu Åboborna att hålla sina hundar kopplade.

Han har varit ute och undersökt spåren i Åbo och har kommit fram till att de troligen är fjolårsvalpar. En tik och en hane som tillhör det så kallade Prästskogsreviret.

– Det finns en hel del rådjur i områden och det är unga vargar som håller på att lära sig jaga. Och små sällskapshundar är lätta byten.

Det är ingen större ansträngning att ta dem.

Publicerad: