Kvinna häktas för 25 år gammalt mord

1 av 2 | Foto: Den misstänkta kvinnan bestrider yrkandet och förnekar brott. ”Det är uppenbart att skäl till häktning saknas,” säger kvinnans advokat Björn Sandin.
NYHETER

Jan Kjellgren, 43, mördades i Husby för 25 år sedan.

I dag häktades en 60-årig kvinna på sannolika skäl misstänkt för mordet.

– Det fanns en stark misstanke mot henne redan 1988, säger åklagare Andreas Nyberg.

Den 60-åriga kvinnan anlände tillsammans med en vakt och sin advokat till salen i Solna tingsrätt där häktningsförhandlingen hålls i dag.

Dold av handduk

Förhandlingen hålls bakom lyckta dörrar. Endast press, inga anhöriga, finns på plats.

Kvinnan hade en grön handduk över huvudet, var rufsig i håret och klädd i kriminalvårdens gröna kläder och hade badtofflor på fötterna när hon gick in i salen.

Mordet i lägenheten i Husby har legat olöst fram till att polisens cold case-grupp tog upp fallet för bara en månad sedan. 

Domaren beslutade att gå på åklagarens linje, och häktar kvinnanpå sannolika skäl misstänkt för mord den 13 mars 1988, på Stavangergatan i Husby.

Kan påverka andra

Kammaråklagare Andreas Nyberg anser att det fortfarande efter 25 år är möjligt för kvinnan att påverka den muntliga bevisningen:

– Hon kan påverka andra människor i sin närhet, säger han till Aftonbladet.

Bertil Salin, gruppchef i coldcase-gruppen på  länskriminalpolisen, har utrett fallet. Han var åhörare under förhandlingen och understryker för Aftonbladet att kvinnan fortfarande bara är misstänkt.

– Men det känns bra för de anhöriga att det händer något i det här ärendet, säger han.

Advokat: "Bör ej häktas"

Den misstänkta kvinnan bestrider yrkandet och förnekar brott, meddelade hennes advokat Björn Sandin då förhandlingarna inleddes.

– Det är uppenbart att skäl till häktning saknas, sa Sandin.

Jan Kjellgrens sambo var bortrest och efter en fest hittades han dödad med en brödkniv i sitt hem. Under hans döda kropp hittades ett damarmbandsur och bredvid honom låg en cigarettfimp.

Grannarna såg två personer lämna lägenheten efter att oväsen hörts.

Tekniska bevisningen viktig

Utredarna vill inte kommentera huruvida kvinnans DNA hittats men åklagare Andreas Nyberg konstaterar att den tekniska bevisningen är viktig i ärendet.

– Men den är enligt min mening inte avgörande, säger han.

Åtal mot kvinnan ska väckas senast den 27 juni.

Fram tills dess ska polis och åklagare fortsätta att höra personer. Man väntar även på provsvar.

– Vi kommer att fortsätta förhöra den misstänkta men även personer i såväl hennes som offrets närhet, säger Andreas Nyberg.