Nytt besked: Nu är det färdigrökt på stränderna

avMatilda Aprea Malmqvist

Politikerna har satt ner foten.

I sommar blir det förbjudet att röka cigaretter på de kommunala badplatserna i Varberg, skriver Hallands Nyheter.

Kommunstyrelsen har bestämt att det från och med i sommar ska vara förbjudet att röka cigaretter på de kommunala badplatserna i Varberg, något Hallands Nyheter var först att rapportera om.

Förslaget väcktes när Fästingbadet i Varberg invigdes.

– När jag och Tobias Carlsson (L) var på invigningen tyckte vi att det vore bra att ha rökfritt på ett sådant nytt och fint bad, inte minst för att förhindra nedskräpningen, berättar kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) för tidningen.

Inga böter väntas

Men det blir svårt att bötfälla några eventuella rökare. I praktiken innebär det att skyltningen på badplatserna kommer att kompletteras.

– Det är ju svårt att kontrollera efterlevnaden och ingen kommer ju att bötfällas eller så. Men det blir ett påbud om rökfrihet på samtliga badstränder, säger Ann-Charlotte Stenkil till Hallands Nyheter.

Kan träda i kraft i juni

Nu återstår att frågan ska gå igenom kommunstyrelsen och fullmäktige. I så fall kommer förbudet att bli verklighet senast i juni.

Flera andra svenska kommuner har redan infört rökförbud på sina badplatser, bland annat Karlshamn och Olofström i Blekinge har rökfria stränder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Varberg

Stränder