Mejla

Wolfgang Hansson

Iranska hjälpbåtar farlig upptrappning

"Det här är en konfrontation världen inte vill ha"

Iranska militärfartyget Jamaran under en övning tidigare i år.
Iranska militärfartyget Jamaran under en övning tidigare i år.

Skickar Iran hjälpbåtar till Gaza är det en farlig upptrappning.

Åtföljs de dessutom av iranska militärfartyg är det inget mindre än en krigsförklaring mot Israel.

I svallvågorna av den internationella turbulensen kring Ship to Gaza verkar många länder nu guppa i startgroparna för att skicka hjälpsändningar per båt till Gaza.

Ship to Gaza incidenten har verkligen satt fokus på Israels blockad mot Gaza. Inte så konstigt att vissa försöker utnyttja det för sina egna politiska syften.

Irans besked att man tänker låta Röda halvmånen, motsvarigheten till Röda Korset, skicka ett skepp med förnödenheter och ett med hjälparbetare är inget annat än en ren provokation.

I dagens läge är det svårt att hitta två länder där fiendskapen är starkare än mellan Israel och Iran.

Stoppa

Israeliska bombplan står redo att lyfta mot Iran för att slå till mot landets kärnanläggningar. Israel vill till varje pris stoppa iranska försök att skaffa kärnvapen. Frågan anses mycket viktigare för Israels framtid och säkerhet än fred med palestinierna.

Iran president Mahmoud Ahmadinejad å sin sida försitter sällan en chans att slå fast att Israel borde utplånas från jordens yta. I kombination med landets försök att utveckla kärnvapen är det inte bästa medicinen för att skapa lugn och ro i Mellanöstern.

När en talesman för Irans högste religiöse ledare, Ali Khamenei säger att landet "med all sin kraft och förmåga" kan bistå Frihetsflottan och revolutionsgardisterna hävdar att de är beredda att sända militär eskort med fartygen är det dags att börja bli orolig.

Krigshandlingar

Iranska och israeliska krigsfartyg öga mot öga kan betyda krigshandlingar. Det är en konfrontation världen inte vill ha.

Så illa behöver det inte bli. Irans uttalanden kan också vara verbal tuppfäktning. Iran försöker inför hemmaopinionen visa sig starka och tuffa.

Utspelet ger också regimen i Teheran en chans att rikta borta sökarljuset från sina egna kärnvapenambitioner.

Omvärlden står i begrepp att stärka de ekonomiska sanktionerna mot Iran och Hillary Clinton uttalade så sent som i går misstanken att Iran endera dagen gör något slags utspel för att förvilla korten.

Israel bidrog inte precis till att minska spänningen när man sköt fyra palestinier iförda dykutrustning längs Gazas kust. De skulle utföra terrordåd hävdar israelerna.

Möjligen var det så men blir svårt att få redan på eftersom israelerna sköt först och frågade sen.

Publisert: