Inte aktuellt med MP- samarbete med Alliansen

De regionala regionsordförandena öppnar för samarbete - partitoppen säger nej

Miljöpartiet kan samarbeta med de borgerliga för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande i riksdagen.

Det är de regionala partitopparna som öppnar för samarbetet, skriver SvD.

Men språkröret Peter Eriksson (MP) tillbakavisar uppgifterna.

– Vi kommer inte att vara stödparti åt borgerligheten, säger han till SvD.

I ett läge där de borgerliga blir största block och Sverigedemokraterna blir vågmästare kan Miljöpartiet tänka sig att samarbeta med Alliansen, visar en runtfrågning som Svenska Dagbladet har gjort.

MP hade i första hand valt att samarbeta med en rödgrön majoritetsregering. På andra plats hade de valt ett samarbete med Centerpartiet eller Folkpartiet. Frågan som SvD ställt handlar om den hypotetiska situation som skulle uppstå om Alliansen vinner valet, men inte får egen majoritet.

Majoritet för samarbete

Partiledarna i Alliansen har sagt att de kommer att regera i minoritet. I så fall skulle ett samarbete med MP aldrig bli aktuellt. Frågan handlar om hur MP skulle svara om Alliansen trots det kom med ett förslag på ett samarbete.

I så fall är en koalitionsregering, som får majoritet, det enda sättet att stoppa SD från att få inflytande – även om det blir ett samarbete över blockgränsen, resonerar flera av de tillfrågade.

När frågan ställdes till de regionala partitopparna svarade 18 av 26 att ett samarbete med Alliansen kan bli aktuellt. De vill inte berätta hur samarbetet i så fall skulle se ut.

– Får vi inte majoritet för vår konstellation då har ju fundamentet för det rödgröna samarbetet fallit. Då måste vi se över situationen och vi har aldrig sagt att vi inte kan samarbeta med en borgerlig regering, säger Jan-Erik Engman, ordförande i Västerbotten, till SvD.

Men både Alliansen och de andra rödgröna partierna förnekar att det skulle finnas en öppning för ett samarbete mellan Alliansen och MP.

– Vi, V och MP har ett samarbetesom är förankrat i MP:s riksdagsgrupp och partistyrelse. Vi tre håller ihop, säger Mona Sahlin (S).

Vänsterpartiet har valt att inte kommentera uppgifterna.

MP-toppen säger nej

Maria Wetterstrand (MP) har tidigare sagt att partiet inte tänker samarbeta med Moderaterna. Nu bekräftar alltså Peter Eriksson att den inställningen står fast.

Av de tillfrågade är det fyra som säger nej till ett samarbete med Alliansen i en eventuell koalitionsregering. Ytterligare fyra svarar att de inte vet.

De ordföranden som SvD har pratat med säger att MP inte kommer att kunna vara bara ett stödparti åt Moderaterna. Förutsättningarna är att MP och den borgerliga regeringen kan komma fram till en gemensam politik.

Aftonbladets bloggarAftonbladets bloggar
Publisert: