Efter Gazablockaden – nu river Israel palestinska hem

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Israel, hårt kritiserat efter sitt agerande mot Ship to Gaza, beslutade att öppna gränsen för varor in till det palestinska folket. Nu har myndigheterna bestämt sig för att riva 22 palestinska hem i östra Jerusalem. (Arkivbild)
Foto: AP
Israel, hårt kritiserat efter sitt agerande mot Ship to Gaza, beslutade att öppna gränsen för varor in till det palestinska folket. Nu har myndigheterna bestämt sig för att riva 22 palestinska hem i östra Jerusalem. (Arkivbild)

NYHETER

Israeliska myndigheter har beslutat att riva 22 palestinska hem i östra Jerusalem för att göra plats för ett israeliskt turistcentrum.

Planerna kastar ytterligare grus i maskineriet för fredsförhandlingarna.

Beslutet fattades på måndagen av lokala myndigheter i Jerusalem. De 22 palestinska husen ska ersättas med affärer, restauranger och konstgallerier, skriver nyhetsbyrån AP.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas fördömde genast planerna.

Barak besviken

Men beslutet upprör inte bara palestinier. Efter den senaste tidens diplomatiska nederlag för Israel är det en pinsamhet för den israeliska regeringen. Efter skandalen kring dödsskjutningarna på hjälpkonvojen till Gaza har Israel tvingats lätta på blockaden av Gaza för att blidka omvärlden.

Beslutet att riva bostäder kommer då mycket olägligt och försvarsminister Ehud Barak kallar det ”brist på sunt förnuft”. Han befinner sig just nu i USA för förhandlingar och säger till AP att det inte är första gången som det konservativa styret i Jerusalem visar dålig tajming.

En delad stad

Jerusalem är den kanske svåraste nöten att knäcka i förhandlingarna mellan israeler och palestinier.

Staden är delad i en västlig israelisk del och en östlig palestinsk del, som ockuperades av Israel 1967. Sedan dess har omkring 200 000 judar flyttat till de östra delarna och bor nu sida vid sida med cirka 250 000 palestinier, enligt AP.

Det internationella samfundet erkänner inte Israels suveränitet över den östra delen.

Ökad risk för våld

Borgmästaren i Jerusalem, Nir Barkat, avfärdar sin försvarsministers kritik. Han säger att det nya centrumet kommer att väcka liv i en bortglömd del av staden, och att tanken också är att bygga nya bostäder åt araber.

Förhandingarna mellan palestinier och israeler har gått trögt den senaste tiden. Palestinierna har krävt ett totalstopp av israeliska bosättningar innan de sätter sig vid förhandlingsbordet.

USA:s utrikesdepartement beklagar också beslutet och kallar det kontraproduktivt.

– Det här är den typen av aktioner som underminerar förtroende och kan rör upp känslor som ökar risken för våld, säger talesmannen P.J. Crowley.

Publicerad: