Fler Vilks-misstänkta har släppts

Av: Mikael Hellmyrs, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

En fjärde misstänkt för inblandning i mordplanerna mot konstnären Lars Vilks har släppts.

Samtidigt sätter Malaysia press på Sverige som tillåter nyhetsmedier att publicera fritt.

Lars Vilks.
Foto: Foto: David Bergström
Lars Vilks.

En fjärde av de sju personer som tidigare i veckan greps på Irland, anklagade för att vara inblandade i planerna på att döda konstnären Lars Vilks, har nu släppts.

Fortsatt misstänkta

Enligt irländsk polis kommer kvinnan som släpptes plus två kvinnor och en man som släpptes i fredags, fortsatt ingå i utredningen. Samtliga kommer att finnas med i det material som överlämnas till åklagaren. Tre män är fortsatt kvar i häktet efter dagens förhandlingar.

– De kan hållas fram till tisdag, säger Ciaran Wrenn, talesman för irsländska polisen Garda, till TT.

Samtidigt uppmanar Malaysia nu Sveriges regering att agera mot de svenska nyhetstidningar som åter publicerat konstnären Lars Vilks karikatyr av profeten Muhammed som en rondellhund.

"Totalt oacceptabelt"

Malaysias utrikesminister Anifah Aman säger i ett uttalande att hans land starkt fördömer publiceringarna.

– Ett så ansvarslöst agerande är provocerande och stötande till sin karaktär och därför totalt oacceptabelt, säger han till AFP.

Det islamistiska partiet PAS meddelar att det kommer att anordna demonstrationer och lämna över ett protestbrev till den svenska ambassaden på grund av publiceringarna.

"Planerar någonting"

Helena Sångeland är Sveriges ambassadör i Malaysia. Hon säger att det redan i torsdags kom uppgifter på att demonstrationer skulle genomföras under den gångna veckan.

– Det blev inte av. Nu såg jag i malaysiska tidningar att muslimska organisationer planerar någonting. I så fall lär det bli efter fredagsbönen nästa vecka, säger hon.

Någon formell protest har Helena Sångeland inte tagit del av.

– Ambassaden är stängd över helgen så om vi har fått något till ambassaden ser vi den först på måndag.

Publicerad: