”Galna” bybor var drogade – av CIA

avErik Nises

Foto: Foto: AKG-IMAGES
LSD i brödet Människorna i byn Pont-Saint-Esprit blev som galna och började hallucinera. Nu avslöjar en amerikansk journalist att allt var en del av ett experiment.

För 50 år sedan blev byborna som galna.

Fem dog och hundratals började hallucinera.

Nu har det avslöjats att det var CIA som stoppade LSD i brödet.

Den 16 augusti 1951 försökte en man dränka sig i den sydfranska byn Pont-Saint-Esprit. Han skrek att han blev biten i magen av ormar.

En annan man vrålade att han var ett flygplan innan han kastade sig ut från ett fönster. En elvaåring försökte strypa sin mormor och en man bad en doktor stoppa tillbaka hans hjärta som rymt ur kroppen.

Togs till mentalsjukhus

Hundratals invånare i det pittoreska samhället drabbades den dagen av fruktansvärda vanföreställningar och dussintals fördes i tvångströjor till mentalsjukhus. Minst fem dog.

Länge trodde man att det lokala bageriet av misstag hade använt mjöl smittat av sporsäcksvampar – så kallad mjöldryga, ett giftigt mögel med hallucinogena effekter.

Ett experiment

Nu, femtio år senare, har en amerikansk journalist löst mysteriet, skriver The Telegraph.

CIA-dokument avslöjar att det Schweizbaserade företaget Sandoz Pharmaceutical Company i hemlighet försåg CIA med LSD för militära experiment. Där framgår att det ”absolut inte” var mjöldryga utan diethylamid, D:et i LSD, som gjorde byborna galna.

Enligt journalisten sprayades ämnet ut i luften och på livsmedel som en del av ett tankekontrollsexperiment byborna ovetandes deltog i.