SVT stänger av Mikael Tornving

"Vi har lyft honom"

Mikael Tornving stängs av från SVT:s valprogram.
Mikael Tornving stängs av från SVT:s valprogram.

Mikael Tornving har varit ett populärt inslag i SVT:s valprogram Elfte Timmen. Men nu är det slut med hans satiriska rapportering kring valaffischer.

Han är avstängd – efter att ha brutit mot SVT:s regler.

– Jag tänkte mig inte för, det var jävligt klantigt, säger han till Aftonbladet.

På en You tube-film tar Mikael Tornving tydligt ställning mot främlingsfientliga partier. Nu stängs Mikael Tornving av då detta strider mot SVT:s valregler om vad medarbetare får göra.

"Vi har lyft honom"

Eva Landahl, ansvarig utgivare för valprogrammen i SVT, bekräftar att Mikael Tornving petas. Enligt henne går det inte att arbeta aktivt med sin egen politiska uppfattning och samtidigt jobba med valprogram i SVT.

– Vi har lyft honom ur programmet. Det har vi tagit beslut om under eftermiddagen. I en filmsnutt tar han avstånd från Sverigedemokraterna, men detta är inte förenligt med de krav vi har. Det går inte att ta ställning och samtidigt jobba aktivt i ett valprogram, säger Eva Landahl till Aftonbladet.

Är han för alltid avstängd från SVT?

– Han kan nog inte jobba i några fler valprogram i alla fall.

"Klantigt av mig"

Mikael Tornving säger till Aftonbladet att han respekterar SVT:s beslut. Han spelade in klippet i helgen, efter att ha sett SD:s valfilm, berättar han.

– Den gjorde mig rätt förbannad. Jag var i affekt och följde min moraliska kompass. Hade jag tänkt till lite hade jag förstås inte gjort det. Det var klantigt av mig.

Samtidigt säger han att filmen var viktig att göra, för att uppmana folk att rösta.

Var det värt att bli av med jobbet för filmen?

– Jag känner ingen ånger över att jag gjort filmen, men jag borde ändå inte ha gjort den eftersom jag bröt mot mitt kontrakt som jag hade med SVT.

Uppdraget var helt ideellt, säger han.

– Jag fick inte en spänn.

Enligt radioprogrammet Valet med Nordegren är också Sveriges Radios Ametist Azordegan avstängd då hon medverkat i samma film.

Publisert:

Ämnen i artikeln