Björklund röt till och var bäst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-15

Lena Mellin om utfrågningen i TV4

Jan Björklund (FP) röt till och var bäst när Alliansens partiledare frågades ut i Kvällsöppet i TV4 ikväll. Det tycker Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Han blev jättearg. Jag tyckte det var uppfriskande.

Lena Mellin.

Det var när integrationsfrågan kom upp som folkpartiledaren tyckte att programledaren Jenny Östergren gick för långt och antydde att hans parti skulle lägga fram främlingsfientliga förslag. Han röt till rejält och Lena Mellin tror att det kan ha tilltalat väljarna.

– Ja, det tror jag. Det var skönt att se. Han har humör och visade det – men han var inte okontrollerad, säger Lena Mellin som tycker att folkpartiledaren tog för sig på ett bra sätt.

Vem var sämst?

– Göran Hägglund. Han hamnade lite på sidan av och kom aldrig riktigt in i matchen. Det förvånade mig.

Mellan Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt var det dött lopp anser Lena Mellin. Både gjorde en okej insats.

– Maud tar alltid upp jämställdheten så fort hon är med i tv och det tycker jag är tappert. Det är det ingen annan som gör.

Vann inga nya röster

Att utfrågningen skulle generera särskilt många röster till det ena eller andra partiet tror inte Lena Mellin. De som redan har bestämt sig för att rösta på ett alliansparti övertygades knappast att byta inom blocket. Och rödgröna väljare lockades knappast över blockgränsen efter TV4:s utfrågning som Lena Mellin ger underbetyg.

– Utfrågarna var inte särskilt pålästa vilket gjorde att de utfrågade ofta hamnade i ett överläge. Och den där tavlan verkade lite väl komplicerad, Peter Jihde studsade runt så mycket att han nästan verkade yr i bollen.

Enligt Lena Mellin är det naturligt att TV4 vill skilja ut sig från SVT. Att fråga ut blocken istället för varje enskild partiledare är en begriplig strategi menar hon.

– Men det kändes som att man inte hade bestämt sig för om det var en myskväll eller en tuff utfrågning eller någon slags hybrid däremellan.

Följ ämnen i artikeln