Gudrun: Det var riktiga pengar

Foto: Pengabrännare  Gudrun Schyman chattade med Aftonbladets läsare om sitt pengabål i morse.
NYHETER

Jo, det var riktiga pengar.

I en chatt med Aftonbladets läsare svarade Gudrun Schyman på frågor om sedlarnas äkthet, varför de gjorde det – och var pengarna kom ifrån.

Att Gudrun Schymans pengabränning har väckt starka känslor står klart.

När Aftonbladets läsare fick 25 minuter att chatta med partiledaren efter att hon eldat upp 100 000 kronor svallade känslorna över för många av läsarna.

”Kasta pengar i sjön”

Läsaren Nillan tyckte att Gudrun istället borde kastat pengarna i sjön, för att på så sätt både få in en symbolik och sedan kunna fiska upp och återanvända dem, helst genom att donera dem till en kvinna.

– Jag tror att man ska göra saker på riktigt. Jag är medveten om att många blir provocerade och jag vet att det finns många hål att stoppa i men vi fick pengarna för att arbeta politiskt för förändringar i verkligheten, förändring som gör slut på den systematiska lönediskrimineringen. Jag hoppas att alla som är provocerade av att vi eldat pengar blir lika provecerade av att kvinnor förlorar 100 000 kronor i minuten så länge vi fortsätter att ha lön efter kön, svarar partiledaren.

Äkta pengar

Hon garanterar också att sedlarna som brändes i Visby var äkta – och beskattade.

– De var skänkta av två män som inte vill vara med om att kvinnor får lägre lön bara för att de är kvinnor.

”En resa för mig och mina barn”

Signaturen Lova, en ensamstående tvåbarnsmamma, hade dock hellre sett att pengarna gått till henne än upp i rök.

”Tänk bara vad jag kunde gjort med bara 10 000? En resa för mig och mina barn! Eller nya sommarkläder!”, skriver hon.

Och får svar:

– Jag är helt överens med dig om att 100 000 kronor är väldigt mycket pengar. Både för dig och för mig. Men i det här sammanhanget, valrörelsen, är det en droppe i havet. Partierna som sitter i riksdagen lägger ut mellan sju och sjuttio miljoner på att få ut sina budskap genom reklamkampanjer, tv-filmer osv. Vi i F! har inte de pengarna men fick 100 000 kronor som stöd för vårt förslag att göra något åt lönediskrimineringen – alltså för det ändamålet och inget annat. Vi tror att det mest effektiva sättet att få uppmärksamhet kring den här politiska frågan var att göra på det här sättet, säger hon.

Läs hela chatten nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010