Nyheter

Falliansen

Av: 

Eva Buskas

Johanna Klaasen

NYHETER

Nya hemliga siffror: Bara en av tre tror på borgerlig seger

PÅ VÄG NEDÅT Enligt en ny opinionsundersökning tror 32 procent att alliansen vinner höstens val. 41 procent tror på rödgrön seger, medan 27 procent är osäkra.

Foto: ULF HÖJER

En ny hemlig mätning visar på mardrömssiffror för alliansen.

Bara en av tre väljare tror på en borgerlig valseger.

– Det är lägre än förväntat, säger Johan Martinsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Klicka på bilden för att göra den större.

VALVINNARE? Det rödgörna blocket vinner valet i höst, enligt nya siffror.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

Även borgerliga väljare tror på rödgrön seger i riksdagsvalet. Det visar en ny mätning som gjorts av opinionsinstitutet FSI, kan Aftonbladet avslöja i dag.

Bara 32 procent av de tillfrågade tror att det borgerliga blocket får flest röster. Det är betydligt färre än de 45 procent som i gårdagens Sifo-mätning uppgav att de skulle rösta på alliansen om det hade varit val i dag.

I FSI-mätningen tror 41 procent på rödgrön seger, medan 27 procent är osäkra.

– Det är roligt att folk tror på oss. Det ger oss råg i ryggen och mer energi i valkampanjen. Men samtidigt måste man komma ihåg att valet avgörs på valdagen, och det kommer att krävas hårt arbete, säger Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas partisekreterare.

”Kan tolkas olika”

FSI har flera riksdagspartier som kunder och deras undersökningar är inte offentliga. I stället analyseras resultaten noggrant av partistrategerna för att kunna läsa av opinionen och att lägga upp kampanjtaktiken. Att få väljare tror på alliansseger är förstås goda nyheter för de rödgröna partierna.

– Det är viktigt för mobiliseringen av kampanjarbetare och sympatisörer. Men resultatet kan tolkas på många olika sätt, om segern tycks given är det inte heller bra. Det bästa för ett partis mobilisering är ett jämnt läge med gott hopp om att vinna, säger Johan Martinsson, statsvetare.

”Valet helt öppet”

Att drygt var fjärde svarar att de är osäkra på vem som får flest röster tyder på att valresultatet är långt ifrån givet.

– Det är en bekräftelse på att folkopinionen inte ser valet som avgjort, men att det trots allt är många fler som tror på de rödgröna.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann vill däremot inte låta sig nedslås.

– Vår ambition är så klart att väljarna ska tro att vi kommer vinna. Men jag tycker inte man kan säga att något parti har mer vind i segel. Det visar snarare att vi går mot ett helt öppet val och att allas insatser spelar roll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter