Nyheter

Rödgröna fortsätter sitt samarbete

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Gemensam motion om Afghanistan och betyg från sjuan

Vid lunchtid i dag höll de rödgröna ödesmöte om det fortsatta samarbetet.

Men någon splittring är inte på gång.

– Vi fortsätter att se oss själva som en rödgrön opposition, i dag kom vi överens i två frågor, säger S-ledaren Mona Sahlin efter mötet.

Mona Sahlin efter mötet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och Lars Ohly samlades vid lunchtid i dag på Mona Sahlins riksdagsrum i Stockholm. Partiledarna skulle diskutera det fortsatta rödgröna samarbetet.

– Fyra frågor stod på dagordningen, Afghanistan, skolpolitiken, val av talman och vår gemensamma skuggbudget, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin efter mötet.

Överens i två frågor

Men de rödgröna kom bara överens i två av frågorna: Överenskommelsen om tillbakadragandet av svenska trupper från Afghanistan från och med nästa år, och betyg från årskurs sju kommer att lämnas som gemensam riksdagsmotion under hösten.

– När det gäller de andra frågorna återkommer vi när vi får besked. Jag räknar med att vi kommer att lägga fram en gemensam budget, säger Mona Sahlin.

Då kommer SD i praktien kunna välja vilken budget som går igenom?

– Det är Fredrik Reinfeldts situation, och hans uppgift att lösa det. Det är han som valt att regera i minoritet.

Kommer ni att lägga fram ett eget förslag till talman?

– Som det alltid har varit, fram till 1991 när borgarna bröt det tillsammans med Ny Demokrati, tycker vi att det största partiet ska få välja talman. Men vi ska resonera ihop oss och presentera en kandidat.

Ohly till angrepp

Val av talman sker på måndag. Om Socialdemokraterna lägger fram ett eget alternativ kommer Sverigedemokraterna även i den frågan kunna avgöra utfallet.

– Vi är lika nyfikna som alla andra på vilken analys statsministern gör, säger Sahlin.

Mona Sahlin säger att det rödgröna samarbetet står fast och att de rödgröna kommer att fortsätta tillsammans i opposition under kommande mandatperiod.

I går gick Lars Ohly till hårt angrepp mot Miljöpartiets och Socialdemokraternas samtal med alliansen om ett kommade samarbete i migrationsfrågor.

I dag säger även han att det rödgröna samarbetet kommer att fortsätta i opposition. Men inte i alla frågor.

– Det finns inget självändamål att gå fram gemensamt i alla frågor. I vissa frågor kommer vi att gå fram gemensamt i andra var och en för sig, säger Lars Ohly.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: