Nyheter

Kaos i Ecuador

Av: 

Johanna Klaasen

Erik Olsson

NYHETER

Poliser protesterar mot sämre anställningsvillkor

I Ecuador råder just nu kaos.

Hundratals poliser demonstrerar i huvudstaden Quito och har bland annat stormat kongressen.

I upploppen har president Rafael Correa skadats efter att polisen attackerat honom med tårgas och vatten.

Undantagstillstånd är utlyst men president Rafael Correa har deklarerat att han inte tänker böja sig för protesterna och inte har några planer på att avgå.

Enligt den inhemska tidningen La Hora sa han till de protesterande:

– Mina herrar, om ni vill döda presidenten, här är han, döda honom om ni vill, döda honom om ni kan, döda honom om det betyder något för er istället för att fegt gömma er i folkmassan.

Presidenten vägrar backa

– Om ni vill förstöra landet, här är det. Men den här presidenten kommer inte ta ett enda steg tillbaka, sa president Correa också och hävdade att stormandet av kongressen var ett kuppförsök.

TT-AP rapporterar att Correa skadats i samband med stormandet av kongressen och att han tvingats uppsöka sjukhusvård. Han ska ha skadats när poliserna attackerade presidenten med tårgas och vatten när han försökte hålla tal.

President Correa har försökt minska statens utgifter genom neddragningar bland annat på polisen och militären. Detta har retat upp polismän och soldater som nu protesterar mot att deras förmåner naggas i kanten.

Carl Sernbo, 20, från Lund befinner sig i mitt i oroligheterna i Quito. Han är där för att plugga spanska som en del av ett volontärprojekt. I morse hindrades han att gå ut av värdfamiljen han bor hos.

– De sa: du får inte gå ut. Det är upplopp på gatorna, säger han till Aftonbladet.

Protesterna har spridit sig i landet

Protesterna har även sprdit sig till flera andra orter i Ecuador. Plundring har förekommit både i Quito och näst största staden Guayaquil enligt vittnen. Andra talade om företag och skolor som stängt av säkerhetsskäl.

Soldater vid flygvapnet visade också sitt missnöje genom att inta den internationella flygplatsen i Quito.

Enligt den La Hora försäkrar dock arméchefen Luis Gonzalez att landets soldater lyder presidenten.

Trots det har Perus president deklarerat att landet omedelbart stänger sin gräns mot Ecuador.

Internt uppror i vänsteralliansen

Den vänsterinriktade Rafel Correa, som tillträdde 2006 och omvaldes 2009, uppes överväga att upplösa parlamentet, eftersom en del av hans förslag för att minska statens utgifter blockeras av ledamöter från hans egen vänsterallians i kongressen.

Han skulle då få möjlighet att styra genom dekret fram till nyval - vilket i så fall skulle ge honom mycket stor personlig makt att lagstifta på egen hand.

Ecuadors ekonomi har varit i kris sedan Correas regering ställde in ränteinbetalningar på statsskuldslån 2008 och försökte få en del av de utländska lånen annullerade med motiveringen att de tagits på ett oegentligt sätt.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter