Abbas i FN: ”Nu måste Israel välja”

Fredssamtalen på väg att haverera

Palestiniernas president Mahmoud Abbas talade inför FN:s generalförsamling på lördagen.
Palestiniernas president Mahmoud Abbas talade inför FN:s generalförsamling på lördagen.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas vädjade på lördagskvällen till Israel inför FN:s generalförsamling att förlänga byggstoppet.

– Israel måste välja mellan fred och nya bosättningar.

De senaste fredssamtalen har inte ens varit igång en månad men är redan på väg att sluta i fiasko.

I dag, söndag, går Israels tillfälliga byggstopp för nya bosättningar ut och tusentals byggarbetare står redo att återuppta arbetet. Abbas har upprepade gånger sagt att om inte byggstoppet förlängs så kommer han att hoppa av fredssamtalen.

Israel måste välja

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varit under hård press från inte minst USA att förlänga byggstoppet men har hittills vägrat att vika sig.

På lördagskvällen svensk tid vädjade Abbas till Netanyahu inför FN:s generalförsamling. Han sade att palestinierna är redo för fred och att Israel måste visa att de också är det, enligt AP.

– Israel måste välja mellan mellan fred och nya bosättningar.

Stora ambitioner

Båda sidorna är dessutom hårt pressade från sina egna led. Abbas ställning skulle försvagas kraftigt om han fortsatte förhandlingar samtidigt som Israel byggde bostäder på det som är tänkt att bli staten Palestinas mark.

Netanyahu å andra sidan riskerar revolt inom sitt eget högerparti Likud om han viker sig för lätt.

Fredssamtalen hade storslagna ambitioner när de presenterades av USA:s utrikesminister Hillary Clinton i augusti. Inom ett år skulle de uppnå fred och en självständig palestinsk stat vid sidan av Israel.

Om inget oväntat händer väldigt snart ser de alltså ut att bryta samman efter inte ens fyra veckor.

Publisert: