Unga sura över Centerns mass-sms

Partierna tar till alla medel i valets slutspurt

De nästan 500 000 förstagångsväljarna är guldklimpen alla partier vill åt i årets val.

Men när Centerpartiet skickade sms till hälften av dem om hur de borde rösta fick flera nog.

– Jag blev förolämpad, det är precis som att vi inte kan ta reda på något själva bara för att vi röstar för första gången, säger Johanna Åsberg, 19.

Valet 2010 är hennes första. Hon har samlat information från valstugor i hemstaden Skövde, gjort valtester på internet och snackat med kompisar.

Och i går var hon en av de 268 000 av nästan 500 000 förstagångsväljare som fick sms där de uppmanades att rösta på Centerpartiet.

– Jag gillade det inte alls. De gick på för hårt när de smsade, jag tycker att man ska söka informationen själv. Det känns som att de utnyttjar att ungdomar kan vara osäkra när de ska rösta, säger Johanna.

"Kan radera det"

Flera upprörda läsare hörde av sig till Aftonbladet och undrade hur partiet fått deras nummer.

Mikael Artursson, kampanjledare på Centerpartiet, berättar att partiet fått personuppgifterna från PAR, tidigare Postens Adressregister, som i sin tur levererar adresserna från den offentliga röstlängden. Uppgifterna sparas inte hos partiet efter valet.

– Vi har sett det här som möjlighet att uppmana unga att gå och rösta och informera om Centerpartiet. Det tar mindre tid i anspråk än om vi skulle ringa upp. Man kan bara radera sms:et om man irriteras av det, säger han.

Bara några stycken har hört av sig till partiet och reagerat negativt, uppger han.

Vanligtvis får reklam via mass-sms bara skickas till den som lämnat ut sitt nummer till företaget, enligt marknadsföringslagen. Men Konsumentverket räknar Centerns mass-sms som samhällsinformation eftersom det kommer från ett parti.

Hade räknats som skräppost

Men Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är ändå tveksam till hur smart Centerns röstfiske egentligen är. De flesta ungdomar han har mött som fått sms:en har blivit irriterade, konstaterar han.

– Hade det varit e-post hade det räknats som skräppost, ett obeställt massutskick. Folk blir väldigt sura när de får obeställd post. Jag hade inte vågat göra som Centerpartiet om jag var kampanjledare, säger han.

Vanligtvis brukar väljare gilla när partier tar kontakt genom att exempelvis knacka dörr, säger han. Men han har svårt att avgöra om Centerpartiet vunnit några röster hos förstagångsväljarna genom mass-smsen.

– Den egna telefonen är ju väldigt privat för många ungdomar. När det plingar till förväntar man sig inte att sms:et är från ett politiskt parti.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN