Centerpolitiker pekades ut som sverigedemokrat

avMikael Stengård

NYHETER

Valkompassen visade fel – politikern utsattes för äggkastning

Valkompassen pekade ut centerpartisten som sverigedemokrat.

Sen blev hennes hus utsatt för äggkastning.

– Det är helt absurt, säger ungdomspolitikern Matilda Molander.

Foto: Matlida Molander (C), fick ägg kastade mot sitt hus efter att ha gjort Valkompassen.

Centerpartisten Matlida Molander, 18, riksdags- och landstingskandidat för Centerpartiet i Kalmar, gjorde testet Valkompassen inför lanseringen på Barometerns hemsida.

När hon såg resultatet hoppade hon till. Det parti hon låg närmast var Sverigedemokraterna. Hennes eget parti kom först på andra plats.

– Detta trots att jag helt hade sympatiserat med påståendet att invandring berikar Sverige och att Turkiet ska gå med i EU, säger hon.

"Jättetråkigt"

Resultatet av Matilda Molanders Valkompasstest publicerades i tidningen, tillsammans med andra lokala politikers resultat.

Dagen efter utsattes hennes hus för äggkastning. Händelsen har polisanmälts och kopplas ihop med att hon i testet pekades ut som Sverigedemokrat.

– Det kändes jättetråkigt, jag har ju i grunden helt andra värderingar.

Kritisk

Matilda Molander är nu kritisk till frågorna i Valkompassen.

– Det var en del frågor som jag upplevde som helt onödiga och som många nog har svårt att ta till sig. Det är jätteviktigt att ett sånt här test är ordentligt utformat, annars finns risken att unga väljare får en felaktig bild av var deras sympatier ligger.

Men trots äggkastningen tror hon inte att så kallade valbarometrar påverkar hur folk röstar.

– Det kanske kan påverka enstaka röster här och där, men de allra flesta har nog redan en bestämd uppfattning om vilka de ska rösta på och påverkas inte av såna här tester.