Hjälte eller skurk? - det här är ”Dudus”

NYHETER

Livsfarlig knarkkung eller välgörande helgon?

Det beror på vem man frågar.

Synen på efterspanade Christopher ”Dudus” Coke delar Jamaica.

Foto: ”Dudus” Coke - en jagad man.

Sedan helgen rasar hårda strider på Kingstons gator. På ena sidan står myndigheterna som vill utlämna Coke till USA där han ska ställas inför rätta för grova narkotikabrott. På den andra står gängmedlemmar och vanliga, fattiga människor i huvudstadens slumområden som ser Coke som sin stora hjälte.

Delar ut smörgåsar

I dessa områden jämförs "Dudus" med både Robin Hood och Jesus.

Han och hans gäng delar ut mackor på gatorna, bygger vårdinrättningar och hjälper barnen till skolan. Kort sagt sådant som de korrupta och många gånger usla myndigheterna misslyckats med.

Naturligt nog har Coke starkt stöd i dessa fattiga områden, och folk går nu ut på gatorna för att försvara sin välgörare från polisen.

– De vet inte vem som ska hjälpa dem om han blir utlämnad. Mammorna frågar sig ”vem ska köpa lunch till mitt barn?” eller ”vem ska då betala sjukhusräkningen om jag blir sjuk?” säger David Rowe, docent vid universitetet i Miami och expert på jamaicanska utlämningar, till CNN.

Livsfarlig gängledare

I USA är bilden av Coke annorlunda.

Han är uppsatt på en lista över världens farligaste brottslingar som ledare för det internationella brottssyndikatet "Shower Posse". Gruppen lär ska ha fått sitt namn för att de "regnar" kulor över sina fiender, och misstänks ligga bakom hundratals mord.

Enligt amerikanska experter har ligan representanter i alla stora städer på den amerikanska ostkusten och distribuerar kokain och marijuana från Jamaica. Knarket skickas enligt David Rowe med kvinnliga så kallade "mulor" – alltså knarkkurirer – som smugglar narkotikan inuti sina kroppar.

Shower Posse smugglar också vapen från USA till Jamaica, där de används för att stärka gruppens makt. Samma vapen som nu med stor sannolikhet används för att bekämpa säkerhetsstyrkorna.

En familjetradition

"Dudus" är inte den förste knarkbossen i familjen Coke. Pappan Lester Lloyd (kallad "don dadda") var en av de stora narkotikakungarna när han under mystiska omständigheter brann ihjäl i ett fängelse 1992. I det efterföljande tumultet i den undre världen steg sonen Christopher till toppen.

Coke har tidigare stått under beskydd av regeringspartiet och premiärministern Bruce Golding. Det var först i slutet av förra veckan som Golding efter hård press gick med på en utlämning till USA.

Den extrema korruptionen i Jamaica, med lättmutade gränskontroller och politiker, har underlättat för Coke att bygga upp sitt imperium. Ett imperium som alltjämt har sin bas i slumkvarteren i västra Kingston, där "Dudus" styr med en kombination av våld och välgörenhet.