Frankrikes första steg mot burkaförbud

NYHETER

Vem tror att burkaförbud kan stoppa islamisk terror?

Ett fåtal kvinnor i Frankrike bär heltäckande slöja.

Ändå tar landet i dag ett första steg mot ett förbud.

President Nicolas Sarkozys sätt att hålla högern stången.

Förbud mot heltäckande slöjor som burka och niqab är högsta mode i Europa just nu.

Belgien antog nyligen en lag. Franska generalförsamlingen tar i dag en avsiktsförklaring där slöjorna klassas som ett brott mot jämlikheten mellan män och kvinnor. I juli väntas en ny lag.

Nederländerna och Danmark är på väg att besluta om förbud. I den brittiska valrörelsen fanns partier med samma krav i sina valmanifest. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har framfört liknande tankar.

Det kan tyckas märkligt att dessa klädesplagg väcker sådan uppståndelse eftersom det är mycket få kvinnor i Europa som bär dem.

I Frankrike med fem miljoner muslimer tros det handla om totalt 2 000 kvinnor. I Belgien ett 30-tal.

Symbolvärde

Förbuden har i första hand ett symbolvärde. En slags gränsdragning mot en främmande religion och kultur. Hit men inte längre. I samma anda som Schweiz beslut tidigare i år att förbjuda fler minareter.

En sak dessa förbud definitivt gör är att öka den muslimska befolkningens känsla av att vara misstänkliggjord och ifrågasatt. Kanske driver den därmed några av dem rakt i armarna på de extremister som förbuden vill motverka.

För Sarkozy är det väldigt tydligt också ett sätt att desarmera tänkbar ammunition för extremhögern inför presidentvalet 2012. Med förbudet vill presidenten visa att han är beredd att ta till krafttag mot muslimsk fundamentalism.

Han vill ha ett totalförbud.

Får inte gå ut

Men vem tror egentligen på allvar att ett burkaförbud ska stoppa islamisk terror? Eller att ett förbud skulle främja jämlikheten?

Effekten för de kvinnor som i dag tvingas bära burka av sina män blir troligen att de i framtiden inte får gå ut överhuvudtaget.

Kanske är det en smula förvånande att det folkliga stödet för ett förbud inte överdrivet stor. 57 procent av fransmännen säger ja.

Rätten att klä sig som man själv vill är en fundamental rättighet. Att i lag förbjuda vissa klädeplagg blir knepigt.

Olämpligt

Däremot är det rimligt att ha klädkoder för personer anställda i arbeten där de måste möta många människor och kommunicera. Jobbar man som lärare eller busschaufför är det klart olämpligt att ha en heltäckande slöja på sig.

I vissa sammanhang är det av säkerhetsskäl motiverat att bannlysa viss klädsel. Att gå in maskerad på en bank är exempelvis inte ok. Hur identifierar man en person som bär burka på banken?

Såna lokala inskränkningar är något helt annat än ett totalförbud.

Det är svårt att se att burkan i dag skulle vara ett så stort hot mot det västerländska samhället och vårt levnadssätt att det motiverar ett totalförbud.

Vilket inte hindrar att man kan tycka illa om plagget och anse det vara kvinnoförnedrande.