Claes Borgström kritisk till Assange-utredningen

Advokat Leif Silbersky
representerar Assange

Försvarare Leif Silbersky är utsedd att försvara Wikileaks grundare Julian Assange.
Försvarare Leif Silbersky är utsedd att försvara Wikileaks grundare Julian Assange.

Parterna i sexhärvan kring Wikileaks har skaffat juridiska ombud.

Julian Assange företräds av Leif Silbesky och kvinnorna av Claes Borgström – som är kritisk till att Assange ännu inte förhörts.

– Även om man inte anhåller honom borde man se till att han kommer in för förhör.

Claes Borgström De två kvinnorna representeras av advokat Claes Borgström.
Claes Borgström De två kvinnorna representeras av advokat Claes Borgström.

I fredags anhöll en jourhavande åklagare Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för en våldtäkt och ett fall av ofredande. Men på lördagen hävdes beslutet av kammaråklagare Eva Finné som tagit över ärendet.

Men även om åklagaren inte anser att det handlar om våldtäkt kan en annan brottsrubricering bli aktuell. I det andra fallet kvarstår dessutom anmälan om ofredande. Brottsrubriceringarna ska specificeras när Finné satt sig in i fallet.

I väntan på det klargörandet har parterna skaffat sig juridiska ombud. Claes Borgström har tagit på sig uppdraget att bli de två anmälande kvinnornas målsägandebiträde medan Leif Silbersky representerar Assange.

Kan vara allvarligare brott

Enligt Borgström råder det ingen tvekan om att de två handlingarna bör rubriceras som sexuellt ofredande. Den ena händelsen kan dessutom vara ännu allvarligare, menar Borgström.

– Det är under alla förhållanden sexuellt ofredande som har upp till två år i straffskalan. Men det är mycket möjligt att det är ett allvarligare sexualbrott än så.

Enligt honom var det rätt av den jourhavande åklagaren att anhålla Julian Assange för våldtäkt.

– Hennes bedömning är inte alls orimlig. Sen har Eva Finné gjort en annan bedömning men så är det ju inom det här området. Men båda kvinnorna måste ju höras ytterligare.

Kritisk till åklagaren

Claes Borgström anser att Julian Assange åtminstone är skäligen misstänkt för brotten och tycker det är märkligt att han inte förhörts av polisen.

– Jag känner mig kritisk till det. Jag har tidigare haft en klient utan hemvist i Sverige misstänkt för snatteri som både anhållits och häktats för att hindra personen från att ge sig i väg. Men Assange har man inte ens försökt få tag på.

Varför är det så tror du?

– Jag kan inte förstå det. Om han lämnar Sverige så kommer man inte att kunna höra honom. Så jag förstår inte varför man gör så. Även om man inte anhåller honom borde man se till att han kommer in för förhör.

Samtidigt bekräftar Leif Silbersky att han representerar Julian Assange.

– Vi har haft kontakt och jag har hans fullmakt. Jag har även varit i kontakt med åklagaren och hon är införstådd med att jag kommer att biträda honom, säger Silbersky till Aftonbladet.

Vet du exakt vilka brott han misstänks för?

– Jag har ingen kommentar i den delen. Nu får vi se vad åklagaren gör för ställningstagande.

Publisert: