Nyheter

Polisjakt efter sexualförbrytare

Av: 

Johanna Klaasen

Josefine Hökerberg

William Svärd

Nivette Dawod

NYHETER

Sten Erik Eriksson har våldtagit och mördat en 8-årig pojke

2008 träffade Aftonbladets Anders Johansson brottslingen Sten Erik Eriksson, dömd till rättspsykiatrisk vård för att ha våldtagit och strypt en 8-årig pojke. Han valde då att träda fram och berätta sin historia med namn och bild på sig själv.
2008 träffade Aftonbladets Anders Johansson brottslingen Sten Erik Eriksson, dömd till rättspsykiatrisk vård för att ha våldtagit och strypt en 8-årig pojke. Han valde då att träda fram och berätta sin historia med namn och bild på sig själv.

Polisen gick i går ut med rikslarm: En av Sveriges farligaste pedofiler hade rymt.

Sent i natt greps han på ett tåg – precis innan norska gränsen.

– Vi är tacksamma att vi hann gripa honom där. Vi vet inte vad han hade för avsikter i Norge, säger Morgan Connedahl, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

rymningen är över Precis innan tåget kom fram till Norge, kom polisen ombord och kunde gripa den 79-årige pedofilen Sten Erik Eriksson. Efter gripandet började färden tillbaka till Stockholm i baksätet på en polisbil.

Sten Erik Eriksson, 79, våldtog och ströp en åttaårig pojke för 43 år sedan. Sedan dess har han suttit inlåst, nu senast på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Polisen gick i går ut med rikslarm efter att 79-åringen rymt under en ledsagad utflykt till kyrkogården i Mariefred.

Efter flera timmars intensivt sökande kunde mannen gripas på ett tåg i värmländska Charlottenberg strax efter midnatt i går.

– Resenärer som sett honom på Aftonbladets sajt kände igen honom och kontaktade polisen, säger en tåganställd.

Inväntade polisen

Polisen hade en patrull i Arvika som snabbt styrde om mot Charlottenberg.

– Tack vare att tåget stannade till innan Charlottenberg och inväntade patrullen kunde vi gripa honom. Det var helt odramatiskt, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl.

Han är tacksam över att de kunde gripa Eriksson innan han hann över den norska gränsen.

– Vi vet inte vad han hade för avsikter där.

Rymde från gravplats

Efter gripandet började färden tillbaka till S:t Görans sjukhus i Stockholm.

– Det är viktigt att han kommer tillbaka till sjukhuset så fort som möjligt. Vi stafettkör med Sörmlandpolisen till Stockholm för att sedan göra en överväxling till Stockholmspolisen någonstans längs vägen. Vi räknar med att han är tillbaka på sjukhuset tidigt på morgonen, säger Morgan Connedal.

Det var vid lunchtid i går som Sten Erik Eriksson var på en ledsagad utflykt till kyrkogården i Mariefred, där han fått lov att besöka en familjegrav.

– Han smet. Vid 15-tiden ringde en vårdare som var med och berättade att Eriksson hade avvikit vid 13-tiden, säger Urban Nordqvist, länsvakthavande befäl vid polisen i Sörmland.

Sjukhuset ska utreda

Klockan 15.30 gick polisen ut med ett rikslarm eftersom mannen enligt polisen ”fortfarande anses som farlig eftersom han har en förkärlek för barn”. Efter elva timmar var jakten slut, sedan flera personer känt igen Eriksson på tåget. Efter det gick gripandet snabbt.

Kritiken mot att en av Sveriges farligaste pedofiler lyckades rymma kvarstår dock:

– Det ska de på S:t Görans sjukhus utreda. Det är nog inget de är stolta över, säger Urban Nordqvist.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter