”Svenskar kommer att dödas”

Av: Erik Wiman, Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Talibanledaren svor att hämnas de vänner han förlorat i strider

Den talibanske befälhavaren Zamir Gul styr området där bakhållet skedde.

Flera av hans vänner har tidigare omkommit i strider.

– Jag ska döda svenskarna som hämnd, sa han till Aftonbladets medarbetare för några månader sedan.

Hatar svenskar Talibanledaren Zamir Gul styr området där Johan Palmlöv och Gunnar Andersson sköts ihjäl. För några månader sedan svor han att döda svenskar.
Foto: Foto: JESPER HUOR
Hatar svenskar Talibanledaren Zamir Gul styr området där Johan Palmlöv och Gunnar Andersson sköts ihjäl. För några månader sedan svor han att döda svenskar.

Zamir Gul är en senig man i 40-årsåldern. Enligt egna uppgifter styr han över ett sextiotal talibaner – beväpnade med Kalasjnikovs, raketgevär och minor.

Skär halsen av utlänningar

I augusti 2009 intervjuades han av Aftonbladets medarbetare i Afghanistan, Enayat Najafizad, och den svenske journalisten Jesper Huor.

– Då sa han att i normala fall skär han halsen av utlänningar som kommer till deras område. Han var obehaglig, säger Jesper Huor.

Förra sommaren dödades flera av talibanledarens män i strider med svenska soldater.

Och under intervjun lovade Zamir Gul att hämnas dem.

– Vi kommer att sträva efter hämnd – kanske inte i dag eller i morgon eller nästa vecka. Men det kommer. Svenskar kommer att dödas.

”Uppvuxen i området”

Jesper Huor.

Enligt Jesper Huor är det troligt att den talibanske befälhavaren har koppling till gårdagens attack.

– Han är uppvuxen i området och känner väl till var det är bäst att ligga i bakhåll.

Aftonbladets medarbetare Enayat Najafizad bor själv i Mazar-i-Sharif, bara några mil från platsen där svenskarna attackerades.

Han tror också att bakhållet kan kopplas till Zamir Gul.

– Han har velat hämnas sedan förra året. Dessutom har svenskarna varit med och gjort narkotikatillslag tidigare i veckan.

I tillslaget grep man även fyra personer och beslagtog sprängämnen.

– Jag tror definitivt att han är inblandad. Han har länge pratat om att han vill döda svenska soldater, säger Enayat Najafizad.

Magnus Forsberg är före detta militär och numera koordinator vid Svenska Afghanistankommittén. Han befarar att situationen förvärras för de svenska förbanden i landet.

– I takt med att Nato har förstärkt truppnärvaron i söder har de drivit talibanerna norrut till svenskarnas område, säger han.

Bara under det senaste året har sammanstötningarna ökat dramatiskt i de områden som patrulleras av den svensk-finska styrkan.

Fler soldater kommer dö

Magnus Forsberg blev inte förvånad av nyheten om de döda svenskarna.

– Det är fruktansvärt tragiskt, men det var väntat att det skulle ske förr eller senare.

– Jag befarar att det kommer att bli ännu värre när 30 000 nya soldater anländer. Det kommer att öka talibanernas rörlighet i landet och de gör ingen skillnad på amerikanska och svenska trupper.

De vill jaga ut alla främmande styrkor ur landet

Vilka är talibanerna?

Talibanerna har sitt ursprung i en muslimsk reformrörelse i Indien under 1800-talet. Rörelsen kom att radikaliseras och fick starkt fäste bland folkgruppen pashtuner, som utgör en stor del av Afghanistans befolkning. Taliban är den pashtunska pluralformen av arabiskans ord för student och rörelsen rekryterar unga fattiga krigare genom koranskolor – så kallade madrasas.

Hur uppstod dagens rörelse?

Under den sovjetiska invasionen av Afghanistan på 80-talet fick de radikala islamistkrigarna stöd och hjälp av CIA och i början av 1990-talet fick rörelsen sin nuvarande form. Mellan 1996 och fram till USA:s invasion av landet 2001 hade talibanerna makten i huvuddelarna av Afghanistan.

I dag växer talibanernas styrka återigen och de kontrollerar stora områden i landet där de i praktiken fungerar som styrande myndighet. 2009 bedömdes de återigen utgöra ett direkt hot mot Isaf.

Vem är deras ledare?

Under talibanernas tid vid makten i Afghanistan var Mulla Omar rörelsens högste ledare och landets diktator. Efter invasionen är han bland de mest eftersökta personerna av USA och troligast är att han i dag styr rörelsen från gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan.

Vad vill de?

Jaga ut den USA-ledda koalitionen och alla främmande styrkor ur landet. Under deras tid vid styret infördes religiösa sharialagar och tiden präglades av förföljelse av religiöst och politiskt oliktänkande.

Källor: Wikipedia, Svenska Afghanistankommittén, NE, Utrikespolitiska institutet, BBC.

Publicerad: