Han erkänner trippelmordet

avErik Wiman, Mattias Sandberg

NYHETER

Ragnar, 21, kände sig kränkt – dödade sina syskon av svartsjuka

Foto: FREDRIK STREIFFERT
bar på mörk hemlighet Efter att Ragnar Nilsson greps i går erkände han morden på sina syskon och deras pappa. Han avslöjade också motivet till dådet. ”Han har känt svartsjuka gentemot syskonen”, säger en källa till Aftonbladet. Ragnar Nilssons advokat Fredrik Lindberg bekräftar motivbilden. ”Jag känner igen den beskrivningen, även om jag inte skulle uttrycka mig exakt så”, säger han.

HÄRNÖSAND/STOCKHOLM. Ragnar Nilsson, 21, slog ihjäl sina småsyskon och deras pappa med en yxa.

Ett dygn senare avslöjade han sitt motiv – svartsjuka.

– Jag har känt mig kränkt under hela min uppväxt, sa han i polisförhör.

Utåt sett var han storebrodern som alltid ställde upp för sina halvsyskon – den 15-årige brodern och 12-åriga systern. Han köpte presenter till dem och skjutsade dem när de skulle någonstans.

Men under ytan var Ragnar Nilsson fylld av hat. Under det timslånga polisförhöret i går kväll avslöjade han sin mörka hemlighet.

– Han har angett att motivet till trippelmordet är psykisk ohälsa, säger en person med insyn i utredningen.

Avslöjade sitt motiv

Trippelmördaren greps vid lunchtid i går i Holmsund när han försökte ta sig ombord på ett lastfartyg till Ryssland. Vid 18-tiden inleddes förhöret på polisstationen i Sundsvall.

Då erkände Ragnar Nilsson direkt. Förhörsledaren behövde inte pressa honom när han avslöjade sitt motiv:

– Han har känt svartsjuka gentemot syskonen, säger en källa till Aftonbladet.

Ragnar Nilssons advokat Fredrik Lindberg bekräftar motivbilden.

– Jag känner igen den beskrivningen, även om jag inte skulle uttrycka mig exakt så.

Har mått dåligt

Enligt advokaten har Ragnar Nilsson stora psykiska problem.

– Han säger att han har mått dåligt under flera år och att han har blivit kränkt under hela sin uppväxt.

Enligt advokaten var morden inte planerade, men vad som utlöste attacken vill han inte gå in på.

– Det kommer att hållas flera förhör med min klient och då kommer han att få chansen att berätta mer detaljerat.

Det finns inga uppgifter om att mördaren skulle känt särskild agg mot halvsyskonens 49-årige pappa. Denne skulle under mordkvällen hämta sina barn i villan i Härnösand, men omständigheterna kring hur han dog var i natt inte kända – om han försökte försvara sina barn mot Ragnar Nilsson eller mördades när de redan var döda.

”Tyckt bra om honom”

Klart är dock att trippelmördaren flydde i 49-åringens bil, en vit Volkswagen Jetta.

För Ragnar Nilssons släktingar kommer morden som en chock.

– Jag har ju känt grabben sedan han var liten. Han har vuxit upp med mina egna barn och jag har alltid tyckt bra om honom. Någonting måste ha gått fruktansvärt snett, säger en anhörig.

Mannens kamrater kan inte heller förstå.

– Jag trodde att han älskade sina syskon, det verkade alltid så, säger en nära vän sedan grundskoleåren.

Kamraten kallades själv till förhör hos polisen i går:

– Det var innan han greps och de frågade om jag visste vart han hade tagit vägen, men jag hade ingen aning.

”Pratade i lördags”

Att Ragnar Nilsson var deprimerad kommer också som en överraskning för kompisen:

– Vi pratade så sent som i lördags över nätet och då var allt precis som vanligt. Han berättade att han skulle vara med sin pappa ute på landet.

Andra kompisar ger en annan bild av trippelmördaren. Flera personer som Aftonbladet talat med fick intrycket att han levde i en egen värld under uppväxten.

– Det kunde hända att han helt oprovocerat fick utbrott på lärare. Jag uppfattade honom ganska ensam, säger en tidigare skolkamrat.

”Väldigt intelligent”

Som tonåring kunde trippelmördaren bli aggressiv och i skolkorridorerna gick han med nedböjt huvud utan att möta kamraternas blickar.

– Han är kanske ingen skolpersonlighet, utan var borta ganska mycket. Men samtidigt var han väldigt intelligent och allmänbildad, säger en skolkamrat.

Ragnar Nilsson har bytt gymnasieprogram flera gånger och går just nu sista årskursen. Han extraknäcker också som telefonförsäljare.

– Först började han plugga media, men det var inte hans grej. Så han hoppade av och började ett annat program. Men det var inte heller rätt så nu läste han ett tredje.

Styrketränade

Vänner beskriver hur Ragnar Nilsson ständigt blivit fixerad vid nya projekt, allt från byggande till aktier. I övre tonåren hamnade styrketräningen i fokus. Han tillbringade allt mer tid på ett av Härnösands gym och gjorde allt för att hålla sin kropp i perfekt trim.

– Ett tag gick han på en speciell diet där han var tvungen att äta varannan timme, trots att det kunde vara mitt i natten. Han sa att det effektiviserade hans träning, säger en vän.

HAN BOR I VILLAN MED SIN MAMMA

RAGNAR NILSSON, 21

Mördaren. Bor med sin 52-åriga mamma och hennes nye man – den 62-årige forskaren – i villan i centrala Härnösand. Han studerar och extraknäcker som telefonförsäljare. Beskrivs som lättretlig. Erkände i går kväll morden på sina halv­syskon och deras pappa.

MAMMAN, 52

Gift med forskaren sedan drygt tre år och mamma till misstänkte trippelmördaren och de mördade barnen. Träffade forskaren genom jobbet. Bor också i villan dit de flyttade för fem år sedan.

FORSKAREN, 62

Ej längre misstänkt. Gift med mamman till de mördade barnen. Greps på gräset utanför villan strax efter att han slagit larm om morden. Släpptes i går kväll efter att 21-åringen erkänt. Uppskattad av vänner och nära. Beskrivs som lugn och vänlig. Har tre vuxna barn på annan ort. Bor i villan där morden ägde rum.

FLICKA, 12

Mördad. Hittades död i villan där hennes mamma bor med forskaren. Var skriven på en adress i en by utanför Härnösand hos sin pappa. Flickan beskrivs som en snäll, lugn tjej som älskade hästar.

POJKE, 15

Mördad. Hittades död i villan där hans mamma bor med forskaren. Var skriven på en adress i en by utanför Härnösand hos sin pappa.

MATS BERGLUND, 49

Mördad. Hittades död i villan i centrala Härnösand. Är pappa till barnen som också hittades mördade. Bodde med barnen i en by utanför stan.

Mats arbetade som fotograf.

LÄRAREN, 63

Ej längre misstänkt. Greps natten till i går, misstänkt för trippelmordet. Pappa till 21-åringen som erkänt morden. Han är ogift, sonen är enda barnet. Släpptes i går kväll. Bor i Härnösand, men arbetar på en skola utanför stan.