Svenskt bedragarpar jagas internationellt

NYHETER

Har försvunnit efter miljondom

Ett bedragarpar från Skellefteå, som dömts för att ha lurat svenskar i Thailand, är nu internationellt efterlysta.

Mannen och kvinnan dömdes 2009 av Stockholms tingsrätt till två och ett halvt års fängelse och drygt en miljon kronor i skadestånd, skriver Norra Västerbotten.

Flera personer blev lurade av det tidigare Skellefteåparet som är i 55-årsåldern. Utredningen och domen omfattade tre olika hus- , friskvårds- och skolprojekt i Thailand från sommaren 2005 till vårvintern 2007, har Norran tidigare rapporterat.

Men projekten genomfördes inte, parets löften om bidrag visade sig vara tomma och kunderna som satsat pengar och tid på sina drömprojekt, kände sig lurade.

Fastställde

Tingsrättens dom: Fängelse i två och ett halvt år och drygt en miljon kronor i skadestånd.

Enligt tingsrätten hade bedrägeriparet ”ekonomiskt skadat flera personer och för de flesta av dessa har det varit fråga om kännbara skador”.

Domen överklagades till Svea hovrätt som i våras fastställde domen i alla fyra avseenden: straffvärdet för brotten, straffmätningen, valet av fängelse som påföljd samt skadestånden. Ett brottsoffer fick 357 000 kronor i skadestånd, ett drabbat par fick 123 500 kronor och tre andra personer fick dela på 430 000 kronor.

Gick upp i rök

I år slog Svea hovrätt fast domen och därefter sade Högsta domstolen nej till prövning. Men när det väl var dags att börja avtjäna straffet så hade paret gått upp i rök. Paret är nu internationellt efterlyst.