Nyheter

Valåret 2010 – så blir det

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Efter två dueller och en debatt har bilden klarnat - här är frågorna och fraserna som kommer dominera det politiska året

Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Scanpix & Colourbox. OBS! Bilden är ett montage.
Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Scanpix & Colourbox. OBS! Bilden är ett montage.

En lyxväska, lite valfläsk och början på en integrationsdebatt.

Eller jobben, de sjuka och mer till pensionärerna.

Efter två dueller och en debatt har valåret klarnat.

I kväll är det dags för rond fyra.

Hur det kom sig att Mona Sahlins röda tygväska från lyxmodehuset Louis Vuitton fick en så framträdande plats på familjebilden över Sveriges båda regeringsalternativ vet vi inte.

Men den var där i tidningen dagen efter valårets första partiledardebatt och Mona Sahlin kritiserades - och försvarades. Går en 6 000-kronorsväska ihop med arbetarrörelsens kamp mot samhällets orättvisor?

Några dagar senare möttes Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i en tv-sänd duell och sakpolitiken regerade åter. Statsministern gav ett halvt löfte till landets pensionärer om sänkt skatt. Nästa gång de möttes väcktes integrationsdebatten till liv och Reinfeldt levererade budskapet: Ta av er burkan! Men inget förbud i Sveriges land.

Så började valåret 2010 och i kväll går det vidare med ännu en debatt mellan sju partiledare i SVT:s Agenda. Det här har två dueller och en partiledardebatt hittills avslöjat om dagarna som återstår till den 19 september i höst.

Valfrågorna

Jobben

Regeringen gick till val på att skapa fler jobb - i stället blev det färre. Beror det på regeringens politik eller på den globala finanskrisen? Beror på vem som svarar, Reinfeldt eller Sahlin.

Skatterna

Hur mycket ska de rödgröna höja - och hur mycket tänker regeringen sänka? Och vad är mest ansvarsfullt i väljarnas ögon? Skattefrågan lär bli en av valrörelsens hetaste.

De sjuka

Regeringen anklagas för omänsklighet. De rödgröna för att vilja återgå till ett gammalt system där människor förtidspensionerades på löpande band. Vem har kallast hjärta? Reinfeldt eller Sahlin?

Pensionärerna

De är många, de är arga och nu vill alla bli deras vän. Mona Sahlin vill beskatta pension och lön lika, Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att minska klyftan och sänka pensionärernas skatt ett par gånger till. Årets säkraste vallöfte?

Integrationen

Förbud eller inte mot burka i Sverige var en oväntad del av debatten. Men både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin ville göra klart att radikal islamism inte är bra för friheten i vårt land. Hotet från Sverigedemokraterna har redan satt sig på agendan.

Orden

Föregångslandet Sverige

Fredrik Reinfeldts beskrivning av ett land som är bra, som kan bli bättre men som inte vill se någon revolution.

Utanförskapet

De rödgröna har tagit över alliansens begrepp för att beskriva en stigande arbetslöshet och j deras ögon en hänsynslös utförsäkring av sjuka.

Regeringsduglighet - eller 15 gemensamma budgetar och 40 överenskommelser

Båda sidor vill visa sig dugligast på att leda landet. Fredrik Reinfeldt hänvisar till fyra regeringsår, Mona Sahlin till ett mångårigt samarbete mellan S, V och MP.

Attackerna

Vänsterexperimentet

Fredrik Reinfeldts beskrivning av det rödgröna regeringsalternativet.

Skattesänkningar för lånade pengar

Mona Sahlins beskrivning av hur regeringen förvandlade budgetöverskott till underskott.

Fusköverenskommelser

Fredrik Reinfeldts beskrivning av de rödgröna reformförslag som valåret hittills har erbjudit.

Stupstocken 1

Oppositionens beskrivning av regeringens tidsgränser för hur länge man får vara sjukskriven.

Stupstocken 2

Fredrik Reinfeldts beskrivning av de rödgrönas förslag om en gräns för förtida pension vid 58 års ålder.

5-miljarderstestet

Fredrik Reinfeldts test av den S-märkta budgeten. De tre poster som överstiger fem miljarder går till höjda skatter och generösare bidrag - inte till fler jobb.

Persson-fasoner

Miljöpartiets Peter Eriksson ser allt oftare Göran Persson kika fram bakom Fredrik Reinfeldts axel. Han ser den nöjde och den självgode. Nu väntar Eriksson bara på något om att ”jobben kommer” - så är bilden komplett.

20.00 i kväll går debatten vidare i SVT2. Aftonbladet följer debatten direkt från tv-huset i Stockholm

20.00 Partiledardebatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt Aftonbladet rapporterar live Tyck till Sätt betyg Diskutera Ställ frågor Så skriver bloggvärlden Läsarpanel TV

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: