Fyra döda i julbränder

NYHETER

Tre bostadsbränder har skördat fyra liv i Skåne inför julen

Fyra personer har omkommit i tre bostadsbränder i Hässleholm, Hörby och Simrishamn.

Minst två av bränderna misstänks ha orsakats av levande ljus.

Vid kvart över sex på torsdagsmorgonen fick räddningstjänsten i Simrishamn in ett larm om en bostadsbrand i ett trevåningshus på Bruksgatan i centrala staden.

Två medvetslösa personer

– När vi kom på plats brann det i en lägenhet på andra våningen. Två man gick in och påträffade då två medvetslösa personer, säger Göran Glyfberg, insatsledare på Räddningstjänsten i Simrishamn.

Båda personerna, två män i 60-årsåldern, hade fått rökskador. Den ena kunde snabbt konstateras vara avliden och den andra har förts till sjukhus i Lund. Det är i nuläget oklart hur allvarliga hans skador är.

Även brandorsaken är oklar men enligt Göran Glyfberg var hela lägenheten rökfylld och det brann i en soffa.

66-åring aviden efter husbrand

Även i Hörby har det brunnit det senaste dygnet. En 66-årig man påträffades strax före klockan 23 igår kväll avliden efter en brand i ett enbostadshus. Hela huset var rökfyllt när räddningstjänsten kom till platsen. Mannen hittades på golvet en bit ifrån sin säng och livräddningsförsök gjordes men förgäves.

– Generellt kan man säga att det bara behövs tre-fyra andetag i ett rökfyllt rum för att de stora musklerna ska börja krampa. Sen tar det ytterligare några andetag innan medvetslöshet. Han hade ingen brandvarnare, säger Mikael Kess, insatsledare på räddningstjänsten.

Startade i sängen

Mannen avled troligen av rökförgiftning men var även allvarligt bränd på ryggen. Polisen uppger att brandorsaken troligen var rökning i sängen alternativt ett ljus som fallit ner och satt eld på madrassen.

Ytterligare två personer, ett par på 82 respektive 84 år, omkom i början av veckan i Hässleholm efter en bostadsbrand.

Enligt polisens informatör är man ännu inte helt på det klara med dödsorsaken men en teknisk undersökning pågår just nu av den värmepanna som fanns i parets hus en bit utanför Hässleholm.