– Vi vet inte när vi kommer fram

1 av 5 | Foto: lång väntan Gång på gång sköt SJ upp avgångstiden för flera destinationer. Väntan på Stockholms central blev lång dagen före julafton.
NYHETER

Familjen Jacobsson hamnade mitt i tågkaoset.

De ska fira jul med släkten i Östersund.

– För en liten stund sen försvann vårt tåg från informationstavlan, så nu vet vi inte när vi kommer fram, säger Anders Jacobsson, 47.

De flesta avgångar och ankomster på informationstavlan på Centralstationen i Stockholm är försenade. Vissa har fått tiderna framflyttade gång på gång.

Andra är helt inställda.

”Flyttades fram”

– Vi ska först till Sundsvall, där ska vi byta. Avgången flyttades fram flera gånger innan det försvann helt, säger Anders Jacobsson.

Problemen har i första hand drabbat tågtrafiken i södra Sverige. Men när tågen ska vidare kommer de förseningarna att få effekt även för Norrlandstrafiken.

– Tågen kommer ju någonstans ifrån. Som det ser ut nu så är det osäkert om vi kommer att hinna med tåget vi ska byta till, säger Annika Jacobsson.

Tusentals resenärer väntar på besked. Många barnfamiljer fullastade med väskor och kassar med paket. Andra långväga resenärer på väg till julfirande i Sverige.

”Ett riktigt kaos”

– Vi ska till Västerås, och tåget är försenat med en halvtimme, säger Chris Collins, 17, från Australien.

Han har flugit hit med familjen från Brisbane. Flyget var tre och en halv timme försenat på grund av vädret. Och nu verkar det som om de kommer att bli ytterligare försenade innan de är framme.

– Det verkar som om vi har landat i ett riktigt kaos. Men vi verkar inte vara de som drabbats hårdast, säger han.

"Det är inte okej"

Jonas och Anna Byström satt fast på tågstationen i Hässleholm med sina två små barn. De har nu tagit taxi på eget bevåg, eftersom de inte längre orkade vänta, och Jonas är otroligt besviken över SJ:s hantering.

– Det är fascinerande att man trodde att SJ skulle vara på tårna nu med tanke på hur bevakade de är under den här tiden. Men det är inte okej att man får bättre information via tidningar som Aftonbladet än via tågpersonalen och SJ.

– Nu har vi tagit en taxi. Vi ska till Malmö. Men det jag tycker är att informationen är under all kritik, säger han.

Uppskjutet tre gånger

– Det som gör mig mest arg är att vi hade kollat innan om tåget skulle gå i tid och då såg det ut så. Men sen vi kom hit har de skjutit fram avgången tre gånger, säger Sandra Andersson, 34, som reser med lilla dottern Svea Andersson, 2. Deras tåg mot Sundsvall hade till slut fått avgångstid drygt en och en halvtimme efter ordinarie tidtabell.

– Vi gick upp på spåret först och stod och väntade i 20 minuter innan de sa att avgången skjutits fram.

– Det är jobbigt att släpa allt fram och tillbaka när det är många spår bort. Vi har ju packning för hela julen och barnvagn och allt.

Packade ner mat

– Vi har rejäla vinterkläder och hela väskan full med käk, säger Josefin Larsson, 43, från Stockholm som reser med sin man Pablo Miranda och barnen Luisa Miranda Larsson, 8, och Ingrid Miranda Larsson, 8.

De är på väg mot Göteborg och anledningen till deras noggranna förberdelser är att de varit ute för tågäventyr förr.

– Vi skulle åka till morfar på hans födelsedag och tåget stannade, berättar Ingrid.

– Och så fick vi byta till ett annat tåg.

Sammanlagt blev de den gången stående i fyra timmar på ett tåg utan vare sig electricitet eller mat.

– Vi fick till slut slänga oss in på morfars födelsedagsfest, kommer ni ihåg det, säger Mamma Josefin Larsson.

– Hoppas det går bättre den här gången.