Ministern: Självklart att det ska fungera

avKarin Östman, Louise Lundström

NYHETER

"Det är vinter varje år”

Regeringen har redat satsat pengar på drift och underhåll av järnvägen. Men ansvariga ministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) är inte nöjd med resultatet.

– Vi är ett land som har en vinter varje år och det är klart att det måste kunna fungera, säger hon.

Finansminister Anders Borg har tidigare meddelat att han inte vill ge några ytterligare pengar till järnvägen och Trafikverket kan inte räkna med ökade anslag under de kommande åren.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd säger att regeringen höjt anslaget för drift och underhåll med 40 procent sedan 2006.

Måste förbättras

Men hon medger att mycket måste förbättras och att det handlar om prioriteringar.

– Sen måste man ha insikten att det inte kan gå lika bra alla tider på året. Det vi ser just nu är extrema väderförhållanden med snö och kyla. Men att det här drabbar resenärer just i dag, det är att det blir dubbelt upp, att man blir ännu mer illa berörda av det. För dem som är ute och jobbar med spåren och för dem som ska ut och fira, säger hon.

Inte drabbats själv

Själv har infrastrukturministern inte drabbats av tågkaoset. Men hennes barn åker ofta tåg och dottern har lärt sig att ta med kaffetermos och varma kläder när hon ska ut och resa.

Dottern i kaoset

– Jag har en dotter som brukar åka till Linköping och som har en pojkvän i Borlänge. Hon har hamnat i det här med evakuering och allt. Hon har nu lärt sig att ha matsäck och termobyxor med sig när hon reser, om det händer något, säger Catharina Elmsäter-Svärd.