Norske författaren Severin Meiland.
Norske författaren Severin Meiland.

Norrman rasar: JK- anmäler Idrottsgalan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Detta var hets mot folkgrupp"

Norske författaren Severin Meiland är på krigsstigen. Han såg fram mot Idrottsgalan hemma i Norge – men satte kvällskaffet i vrångstrupen av spektaklet.

– Jag har JK-anmält Magnus Uggla och Idrottsgalan för hets mot folkgrupp.

Norske författaren Severin Meiland.
Norske författaren Severin Meiland.

Efterspelet till Idrottsgalan, där Magnus Uggla framförde en Norgevisa innehållande rader som "Norge är ett ruttet land" och antydningar på att norrmän är sälklubbare, har varit relativt lugnt. Tills nu.

JK-anmält SVT och Uggla

I lilla Rykkinn ett par mil utanför Oslo hade Severin Meiland bänkat sig i soffan framför tv:n och SVT:s sändning. Allt började föroendeingivande, men när Magnus Uggla klev ut på scenen tillsammans med bystiga blondiner med lusekofta och knästrumpor och sedan började sjunga fick Severin nog. Han blev så upprörd av dravlet att han JK-anmält både Magnus Uggla och Idrottsgalan för hets mot folkgrupp.

– Det har jag gjort. Det här var ju inte roligt alls utan bara trams. Man kan inte sprida en så generaliserande bild av Norge i ett så stort tvprogram som nästan alla kan se – även här i Norge, säger Severin Meiland till Aftonbladet.se.

"Jag har humor"

Severin Meiland säger sig besitta stora portioner humor och lider ”definitivt inte” av snarstuckenhet eller lillebrorskomplex. Enligt honom har en hel del norrmän retat sig något kopiöst efter Sveriges fräcka kupp mot lillebrorslandet.

– Jag har egentligen humor. Men jag såg faktiskt att flera svenskar reste på sig och gick ut. De ville inte heller se.

Det var inte norrmän då...?

– Absolut inte.

Vilket straff bör Magnus Uggla få?

– Det är det som svenska JK ska bestämma nu. Frågan är om det är satir eller inte.

Aftonbladet.se har sökt Magnus Uggla för en kommentar.

Publicerad: