Europa lamslås av väderkaoset

Åtta hemlösa har frusit ihjäl i Polen

Kylan och snön lamslår Europa.

Över hela kontinenten har flygplatser tvingats stänga – och i Polen har minst åtta personer frusit ihjäl.

Kunde inte lyfta Snöoväder vid Gatwick i London.
Kunde inte lyfta Snöoväder vid Gatwick i London.

Tungt snöande och iskalla temperaturer har under veckan lamslagit delar av Europa.

Värst har det varit i Polen där åtta personer – samtliga hemlösa – avlidit då temperaturerna sjunkit till under 20 minusgrader. Under tisdagkvällen var det ända ner till 26 minusgrader i staden Bialystok i östra Polen, enligt AP.

2 000 olyckor i Tyskland

Även i Tyskland har vinterväglaget orsakat stora problem, och bara under tisdagen rapporterades över 2 000 olyckor på tyska vägar.

Flygplatser runt om i Europa har också drabbats av stora problem med tusentals inställda flighter som följd. Londons näst största flygplats, Gatwick, har under onsdagen varit helt stängd, precis som flygplatserna i Edinburgh och Leeds. I Frankrike har flygplatserna i Chambery och Grenoble varit stängda precis som den i Geneve, Schweiz.

Över 40 centimeter snö föll i vissa delar av England under onsdagen, skriver Sky News. Det har också visat sig att det varit den kallaste 1 december någonsin i England.

Gett upp hoppet

Afonbladets medarbetare Jerker Ivarsson har under helgen befunnit sig i Skottland och skulle på söndagen ha flugit hem från Edinburgh. Men flyget blev inställt, och snart hela flygplatsen. Efter många ombokade flyg tog han till slut tåget ner till London efter att ha bokat in en flight från Gatwick, som också den ställdes in.

– Jag var väl lite naiv och trodde det skulle gå i måndags eller tisdags, men nu har jag gett upp hoppet om hela skiten, säger Jerker Ivarsson.

Han fortsätter:

– Jag har rest väldigt mycket genom jobbet, men jag har aldrig varit med om sådan väntan. Nu har jag bokat en flight från Stansted, och hoppas på det.

Flyg tidigast torsdag

Och rapporter från England säger att resenärer som tänkt flyga hem från Gatwick kan få vänta. Enligt flyplatsen beräknas inga plan lyfta förrän tidigast torsdag morgon, skriver AP.

Publisert: