Göteborg arrangerar friidrotts-EM – 2013

NYHETER

Scandinavium kommer att rustas upp för 40 miljoner inför mästerskapet

Göteborg sökte inomhus-EM i friidrott 2011 men fick i stället mästerskapet 2013.

Från början stod kampen om inne-EM mellan Paris och Göteborg. Men i går på Malta tog Europeiska Fri-idrottsförbundet det diplomatiska beslutet att Paris får arrangera 2011 och Göteborg två år senare.

Förvåndade på förbundet

Per Crona på Göteborgs Friidrottsförbund är förvånad över beslutet, även om det inte är första gången som båda kandidatstäderna får utdelning. När Göteborg sökte VM 1993 fick man istället VM -95.

– Det är viktigt för Göteborg och för våra aktiva att ha stora mästerskap på hemmaplan, säger Per Crona.

Vilka kommer att plocka medaljer 2013?

– Då är Carolina Klüft och Susanna Kallur över 30, så dem ska vi inte hoppas för mycket på. Istället tror jag på höjdhopparna Linus Thörnblad från Malmö och Mölndals Ebba Ljungmark. Dessutom har vi en supertalang i mångkamperskan Martina Salander från Fredrikshof i Stockholm.

Stor ombyggnad av Scandinavium

Scandinavium har stått värd för två EM tidigare, 1974 och -84. Då var löparbanan bara 193 meter lång och hade fyra banor i bredd. Nu måste arenan byggas om så att det blir en fullskalig 200 -meters oval med sex banor i bredd.

– Vi kommer att ”gröpa ur” Scandinavium och ta bort en läktare för att få plats. Ombyggnaden kommer att kosta 40 miljoner säger Stefan Gadd, mediechef på Göteborg&Co.

För Frölunda Hockey kommer ett friidrottsmästerskap under en långhelg i mars innebära att isen blir indisponibel under cirka två veckor. Men presschef Peter Gyllander är inte orolig.

– Vi vet inte hur vårt spelschema ser ut 2013. För att lösa situationen har vi två alternativ. Antingen spelar vi två, tre bortamatcher i rad eller så flyttar vi till nya Frölundaborg.