Inga mer vita jular i södra Sverige

Tv-meteorologen Pär Holmgren: Det milda decembervädret blir normalt

Tussilago och kantareller i skogen. Färskpotatis på julbordet.

Hur sjukt är egentligen höstvädret 2006?

– Just nu tycker vi att det är jättesjukt, men i framtiden kan det här vara normalt, säger tv-meteorologen Pär Holmgren.

Redan om 20 år kommer tomten att tvingas lämna släden hemma. Åtminstone för hembesöken söder om Mälardalen. Det spår tv-meteorologen Pär Holmgren.

Vita jular är något vi bara kommer att minnas och drömma om.

– Då kommer det vi upplever nu att vara helt normalt decemberväder, säger han.

Aftonbladets läsare har skickat in bilder på vårblommor, knoppande träd och nyckelpigor på utflykt. Hösten 2006 är extremvarm och nästa år kan det bli ännu varmare över hela jordklotet, befarar meteorologerna.

– Mycket tyder på att 2007 kommer att bli det varmaste året sedan temperaturmätningarna påbörjades, berättar Pär Holmgren.

Ingen tvekan om klimatförändring

Naturliga variationer i vädret kommer fortfarande att kunna ge Skandinavien kalla vintrar i framtiden, men det råder inte längre någon tvekan om att den globala temperaturen stiger.

I takt med klimatförändringen växer också svenska folkets intresset för vädret. Meterologerna på SVT får dagligen frågor från oroliga tittare.

– Den här hösten har klimatintresset verkligen exploderat, liksom kunskapsnivån hos allmänheten, säger Pär Holmgren.

Är du själv orolig över klimatet?

– Ja, det måste man vara. Men det viktiga är att oron leder till konstruktiva förslag, som att Volvochefer vill höja bensinskatten.

Pär Holmgren blev nominerad till Augustpriset för den populärvetenskapliga boken ”Meteorologernas väderbok”. Uppmärksamheten kring boken ser han själv som ett tecken på svenskarnas nyvaknade intresse.

Hur känns det att vara nominerad?

– Det är enormt roligt att vi lyckats nå ut till en bred publik och hjälpt till att föra upp klimatfrågorna till den allmänna debatten.

Erik Wiman

Publisert: