Nyheter

45-årig man friad från våldtäkt efter sju år

NYHETER

Läkaren ändrade sitt vittnesmål

En 45-årig man från Västmanland som suttit inlåst i sju år, dömd för grov våldtäkt på en åttaårig flicka, har frigetts sedan en läkare ändrat sitt vittnesmål.

- Vi kommer kräva skadestånd på flera miljoner, säger mannens advokat, Mikael Nilsson till TT.

Det var 2000 som mannen greps misstänkt för grov våldtäkt mot den då åttaåriga flickan, skriver Aftonbladets nätupplaga.

- En överläkare som undersökt barnet konstaterade att flickan hade ärrbildningar i underlivet som tydde på att hon haft samlag, säger Mikael Nilsson.

Mot sitt nekande dömdes mannen till sluten psykiatrisk vård.

- Domen byggde på flickans berättelse och styrktes av läkarundersökningen, säger Mikael Nilsson.

Missbildning nytt bevis

I samband med att flickan för två år sedan fick sin menstruation uppstod komplikationer med blödningen. Av en slump undersöktes hon av samma läkare som tidigare vittnat om hennes ärr.

Det visade sig att flickan hade en mycket ovanlig missbildning i underlivet — en avvikelse som gör att hon inte kan genomföra samlag.

Med de nya uppgifterna ansökte åklagaren om resning och en ny rättegång inleddes. Tingsrätten valde att återigen fälla mannen för grov våldtäkt. Domen överklagades till Svea hovrätt som den 28 juni upphävde tingsrättens dom. I samband med att rättegången avslutades i mitten på juni beslutade hovrätten att 45-åringen omedelbart skulle försättas på fri fot.

- Han är oerhört lättad och har tillbringat tiden i frihet med sin familj, säger Mikael Nilsson.

Jämför med Rahman

När domen vunnit laga kraft tänker Mikael Nilsson driva frågan om ett skadestånd.

- Min klient har suttit inlåst sju år på en rättspsykiatrisk klinik. Joy Rahman satt åtta i fängelse och fick ett mångmiljonbelopp i skadestånd.

Joy Rahman dömdes 1994 till livstids fängelse för mord. Sedan Högsta domstolen beviljat honom resning friades han av hovrätten i maj 2002. Rahman fick totalt 9,5 miljoner kronor i skadestånd och cirka 1,2 miljoner för förlorad arbetsförtjänst.

Robert Holender/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter