Oppositionsparti stängs av från ryskt val

NYHETER

”Handlar om att undanröja en politisk motståndare”

Det ryska oppositionspartiet Jabloko har vägrats tillstånd att delta i lokalval i Sankt Petersburg.

– Det här handlar om att undanröja en politisk motståndare, säger partiets ledare Grigorij Javlinskij till Novaja Gazeta.

Beslutet att utesluta Jabloko fattades av valkommissionen i Sankt Petersburg den 27 januari.

Motiveringen var att över tio procent av namnteckningarna på den lista som krävs för att få ställa upp var ogiltiga. Därmed har man inte rätt att delta i lokalvalet den 11 mars.

Partiets egna företrädare säger att uppgifterna inte stämmer och menar att det istället handlar om att utestänga en oppositionell röst.

– Valkommissionen vill åt oss därför att vi står i opposition till myndigheterna, säger ledaren för partiets lokalavdelning, Maksim Reznik, till Reuters.

Kommer överklaga

Enligt Reznik kan det också vara en signal till Jablokos ledare, den liberale veteranen Grigorij Javlinskij, att han inte är välkommen att ställa upp i parlamentsvalet i december.

– Det här handlar om att undanröja en politisk motståndare. Det är skrattretande att tro att ett parti som har tio procent av rösterna i Petersburg inte skulle kunna samla ihop underskrifter till stöd för partiet. Vi har samlat underskrifter i 15 år och har lärt oss hur man gör, säger Javlinskij till tidningen Novaja Gazeta.

Partiet kommer att överklaga valkommissionens beslut.

Förlorat sitt inflytande

Jabloko har kraftfullt motsatt sig många initiativ av den Kremltrogna guvernören i Sankt Petersburg, Valentina Matvijenko. Bland annat hennes stöd till gasmonopolet Gazprom att bygga ett 300 meter högt torn. Enligt kritiker skulle tornet stämma illa överens med stadens klassiska arkitektur.

Jabloko var under demokratiseringsepoken på 1980-talet en viktig faktor i rysk politik, men har förlorat det mesta av sitt inflytande under Vladimir Putins presidenttid. Liksom andra liberala partier har det förlorat platser i statsduman, som nu domineras av det Kremltrogna Förenade Ryssland. I Sankt Petersburg har Jabloko bara tre av de 50 mandaten i kommunfullmäktige.

Johanna Mellén, TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland