Svenskar döda i strid i Somalia

NYHETER

Nu bekräftar Somalias regering att det ska finnas svenskar bland de döda islamisterna.

Enligt regeringens talesman Abdirahman Dinari stred svenskarna mot regeringen.

– De kom, de deltog och man har fått se deras dokument. Vissa av dem har stupat, en del är vi på spåret medan andra sitter fängslade, säger han till Ekot.

Enligt regeringen i Somalia ska det röra sig om ett okänt antal somalier från Sverige, med svenskt medborgarskap.

Personerna ska ha kämpat på islamisternas sida mot Somalias regering, något som Dinari anser är mycket problematiskt.

– Det är sant och vi beklagar att det finns somalier som har fått flyktingstatus i Norden, norrmän, svenskar och danskar. Och när de reste från Sverige hade de en annan tanke, nämligen att bli jihaddister, heliga krigare, som skulle utföra terrorhandlingar, säger Abdirahman Dinari.

Okänt antal

Det är okänt hur många personer med svenskt medborgarskap som ska ha deltagit i striderna och det kan ta viss tid innan det står klart.

– En del har stupat. Var de dog, vilka de är och all information måste bli klart först. En del har flytt och lämnat sina dokument, man måste göra en undersökning, säger han.

Det är oklart hur många svenskar som finns i Somalia. Tidigare uppgifter från bland annat Sveriges ambassad i Kenya har talat om minst 125 personer, men siffran bedöms som osäker av UD.

Ska undersöka

Där försöker man nu utreda situationen med svenskarna i Somalia.

– Vi har inte fått några bekräftade uppgifter på att någon eller några svenskar ska ha dödats i Somalia. Vi kommer undersöka det här och ta reda på om de här uppgifterna stämmer, säger André Mkandawire vid UD presstjänst till aftonbladet.se.

Enligt honom har dock en svensk medborgare gripits vid gränsen mellan Kenya och Somalia.

– Han befinner sig nu i Kenya. En represant från den svenska ambassaden har besökt honom när han har varit i förvar. Vi vet inte riktigt vad han är anklagad för.

Susanna Vidlund, TT