Anton, 15, såg slagsmålet

NYHETER

Nu tar han intiativ till en antivåldsmanifestation – ”Bevara oss från gatuvåldet”

Foto: LÅG PÅ MARKEN Gänget jagade 16-åringen och knockade honom med ett slag i huvudet. Sedan fortsatte misshandeln med sparkar och slag. Polisen misstänker att ett basebollträ har använts.

Anton Abele, 15, var på samma fest som den nu döde 16-årige pojken.

– Jag känner en stor sorg över det som hände. Jag bara känner att jag vill säga tilll alla: sluta slåss! säger Anton till aftonbladet.se.

Så sent som i går startade han en ny grupp på internetcommunityn Facebook under parollen ”Bevara oss mot gatuvåldet”. Gruppen har snabbt samlat tusentals medlemmar. Vid 22.30-tiden är siffran upp i nästan 3 000 personer och ökar hela tiden.

– Det är helt otroligt. Men det visar att det finns både utbredd avsky och rädsla för gatuvåldet. Det går inte att acceptera att det ska ske fler dödsfall och att folk ska slåss på gatorna, säger Anton och tillägger:

– De som slåss verkar heller inte förstå vilka hemska konsekvenser våldet kan få.

Anton har tillsammans med några nära vänner tagit intiativ även till en antivåldsmanifestation. Den är utlyst till att hållas på Sergels torg på fredag.

Vad är anledningen till att du reagerat så starkt på just den här händelsen?

– Att jag var på festen själv och såg vad som hände. Jag stod rätt nära och såg att folk slogs. Men jag har egentligen inte så mycket mer att tillägga det som redan stått i tidningarna, säger han.

– Huvudsaken nu är att ta vara på den vilja att protestera mot våldet som tydligen finns där ute.