Fem anhållna efter grävmaskinstölder

NYHETER

Aktionen av skånsk och halländsk polis

Fem personer anhölls efter aktionen på måndagen av skånsk och halländsk polis för att finna grävmaskiner som i helgen stals i Danmark.

Stölden skedde på ett område utanför Kastrup och larmet gick till den svenska polisen. Malmöpolisen slog till mot en uppställningsplats i södra delen av Malmö.

Där hämtades sex personer till förhör och en mindre grävmaskin, två släp och ett par husvagnar där åtminstone en visade sig vara stulen, togs i beslag.

– Men personerna släpptes efter förhör, säger Thomas Stridh, kommissarie vid kriminaljouren i Malmö.

Fem personer anhållna

Samtidigt stoppade Hallandspolisen på måndagen tre transporter på väg norrut med var sin mindre grävmaskin på släpet. Det skedde utefter E6 då de stannat vid olika platser i Falkenberg och Varbergstrakten.

Fem personer är där anhållna misstänkta för grov stöld och kommer att utlämnas till Danmark.

Under de senaste 25 åren har så kallade asfaltläggare, främst från Irland och Storbritannien, åkt runt i Sverige under sommarsäsongerna och erbjudit olika tjänster till villaägare, oftast svart.

Kommer från de brittiska öarna

Men om stölden i Danmark är en del i en sådan verksamhet är oklart. De anhållna kommer från de brittiska öarna.

– Om maskinerna skulle användas här eller transporteras utomlands kan jag inte säga, säger Lars Liffner, tillförordnad kriminalkommissarie på jourroteln i Halland.

TT